Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkel midsommarbufféger dig tid till umgänge

Midsommar är matens högtid. En perfekt tid för plockmat och umgänge. Bjud in till en enkel midsommarbuffé.

Annons

Det är ingen idé att krångla till det i onödan. Särskilt inte på midsommar. I regel förväntar sig folk just inte mycket mer än en sillbit, nykokt färskpotatis och en skål jordgubbar. Det är ju själva firandet i sig som känns viktigt.

Så varför inte slå till med en enkel och lättlagad buffé som innehåller just de förväntade klassikerna - fast i ny skepnad? Komplettera med en färgsprakande sallad och du är hemma.

Går snabbtI år gör jag en variant på den populära matjessilltårtan för att de stackare som inte gillar sill ska få sitt. Till det kommer lite annorlunda varianter på helt vanlig matjessill - ett måste på midsommar. I alla fall om jag får bestämma.

Alltihop lagas till med enklast möjliga ingredienser, utan att det behöver kosta särskilt mycket, vare sig det gäller pengar eller arbetsinsats.

Välj ut några av rätterna eller servera allihop. Duka upp buffébordet och bjud in några goda och matglada vänner. Stång eller inte, sommaren är till för att firas!

Recept

Silltapas

8 portioner, 15 minuter

Läckra små tilltugg till öl och nubbe. Välj tillbehör efter smak och tillgång.

1 burk matjessill eller löksill

tandpetare eller cocktailpinnar

Valfria tillbehör, till exempel:

syltlök

cocktailkapris

rödlöksklyftor

cornichons

kall kokt potatis

cocktailtomater

Låt sillen rinna av och skär i fina bitar. Trä upp på tandpetare och varva med de olika tillbehören. Servera på bricka eller fat med öl och nubbe.

Minipotatis med rom och krasse

8 portioner, 20 minuter

Lika enkelt som gott. En fräsch sommarvariant av sourcream and onion-chips.

24 små kokta potatisar, helst färskpotatis

2 dl crème fraiche

150 g löjrom eller röd kaviar

1 knippa gräslök (kan uteslutas)

1 ask krasse

svartpeppar

dillvippor

Skär av en tunn platta i botten och toppen av potatisarna så att de står stadigt och har en plan yta upptill.

Klicka ut lite crème fraiche på samtliga potatisar. Tillsätt en tesked rom på varje. Klipp över gräslök och krasse. Peppra och dekorera med dillvippor.

Mer läsning

Annons