Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ess i kockärmen

Fänkål är en underskattad grönsak. Vacker, smakrik och extremt användbar. Många kockar älskar fänkål.

Annons

Vanliga dödliga amatörer glömmer oftast att den finns. Betydligt fler borde följa i kockarnas spår.

Har man en gång sett hur kräsna italienska matmödrar kastar sig över morgonens fänkålsleverans på torget inser man att de vet något som inte vi vet. De ljusgröna lakritsdoftande knytena är stora som handbollar och går åt snabbare än någon hinner säga ”buonissimo”. De gratinerar den, dränker den i citron, skivar den lövtunt i salladen, grillar den – fänkålen finns med överallt i det italienska köket.

Och det är onekligen något visst med denna lakritsdoftande, krispiga och läckert randiga lilla knöl. Den har en alldeles unik förmåga att hålla spänsten och ge en sötaktig anissmak åt mer anonyma sällskap. Fänkål smakar lika gott rå som kokt, gratinerad och grillad.

Det är egentligen själva bladbasen på en växt som kan bli en och en halv meter hög som vi knaprar på. Så här års finns det svensk fänkål att tillgå.

Som extra bonus är fänkålen nyttig, full av fiber och mineraler samt innehåller växtrikets svar på östrogen och lär vara särskilt lämplig att äta för kvinnor i klimakteriet. Den lär vara bra på att bryta ner fett och därför vara extra bra för bantare.

Det finns med andra ord många skäl att ge fänkålen en chans. En finessrik grönsak med både stil och smak.

Mer läsning

Annons