Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få skivan att svänga

Det vankas kräftor i trädgårdar, på campingplatser, bakgårdar och balkonger. En svensk tradition som känns mer blågul än både Små grodorna och Karl Bertil Jonsson på julafton.

Annons

Vi bara måste ha våra kräftor i augusti. Trots att man sedan elva år tillbaka kan köpa dem året runt går försäljningen trögt resten av året.

Och det är mycket som hänger med. Lagrade ostar når till exempel sin absoluta försäljningstopp när det är säsong för kräftkalas. Det räcker liksom inte att ställa fram ett plasttråg med tinade kräftor på bordet. Det är trots allt ett pilleriarbete att få i sig skaldjursköttet, och så himla mycket mat är det ju egentligen inte.

Kryddost

En paj känns alltid rätt. Det mättar och passar även dem som inte hör till kräftans största vänkrets. Eftersom kryddost hör kräftskivor till valde jag den här gången att blanda den i pajen. Det blir kanongott kan jag lova.

Några trevliga dippsåser passar fint, liksom något gott att bre på brödet. Testa västerbottenskrämen om du är svag för Burträsks stolthet.

Tänk på att ta fram kräftorna ur frysen i god tid - om du inte köper färska förstås. De ska helst tina långsamt i kylskåp för att smaka som bäst. Ännu godare blir det om du kokar om dem med en egen lag. Och allra godast om du unnar dig svenska.

2500 ton

Varje år slörpar vi i oss 2 500 ton kräftor. Ungefär 500 ton av dem är svenska, resten importerade frysta. I Norrland och Småland fångar man mest kräftor själv, medan skåningarna köper mest kräftor av alla.

Har du turen att bo vid en kräftsjö? Tänk på att inte fiska för mycket, då riskerar de att dö ut. För visst vill du kunna ställa till med kräftskiva nästa år också?

Mer läsning

Annons