Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgstarkt från Marocko

Mycket av allt. Färg, smak, kryddor och fantasi. Det är Marocko, det. Och Markiz Talhaoui är väldigt mycket Marocko

Annons

Hon stormar in i mitt kök som en senapsgul virvelvind. Febersjuk, hes och på väg till läkaren. Men likväl på ett strålande humör och med famnen full av dignande matkassar.

Ska det lagas marockanskt så ska det. Doktorn får vänta.

På något förunderligt vis lyckas hon slänga ihop tre rätter parallellt, utan att det riktigt märks. Förutom att det börjar dofta smått himmelskt från spisen.

"Tvingade mig själv"

Kryddorna har hon med sig i välfyllda plastpåsar. Spiskummin, gurkmeja, ingefära, saffran, paprikapulver, kanel. Som en minibasar i Marrakesh. Eller kanske snarare i den lilla hamnstaden Nador, där hon har sina rötter på sin mammas sida.

Inte undra på att Markiz Talhaoui slog igenom i rutan när hon ställde upp i tv-succén "Sveriges Mästerkock 2014" och kom trea. Hennes mat är lika intagande som hennes personlighet.

- Mat har spelat en så viktig roll i mitt liv. Vi är en stor familj och när vi umgås gör vi det alltid kring mat. Min mamma är en fantastisk kock och det här är nog mitt sätt att vilja imponera på henne, erkänner Markiz när hon står och rullar köttbullar.

Det var också mamma Choumicha som anmälde henne i hemlighet till matlagningstävlingen. Systern Loreens resa som artist i tv-programmet "Idol" hade avskräckt Markiz från tv-mediet för all framtid.

- Jag vågade verkligen inte. Men jag tvingade mig själv. Och det är jag ju tacksam och glad för nu. Det har varit en himlastormande kul resa.

En resa som bland annat resulterat till en egen kokbok.

-Det bästa som hänt mig var nog att jag inte vann. Då måste allt gå så himla fort. Nu fick jag tid på mig att åka till Marocko och göra den bok jag verkligen ville göra.

Få ingredienser

Hon tärnar en aubergine och som slängs ned i stekpannan. Det fräser och bubblar om hela henne. Ögonen glittrar ikapp med att dofterna intensifieras. Eller också är det febern.

-Åh, jag är så himla hungrig! Kanske hinner jag äta lite…

Hon kastar ett öga på klockan, läkartiden lever farligt. Men en kycklingklubba slinker ned i ett huj.

- Egentligen är råvarorna i marockansk mat inte så annorlunda jämfört med de svenska. Det är sättet vi använder dem på. Det är få ingredienser, men mängder av smaker. Känn själv!

Så det är bara att hugga in. Jag förstår vad hon menar. Det smakar mycket på en gång - utan att vara starkt eller påträngande. Kryddorna samarbetar som den åttabarnsfamilj Markiz kommer ifrån.

- Det bästa är att det här är mat som går snabbt att laga. Man hinner faktiskt göra en hälsosam maträtt samtidigt som man kan hjälpa till med läxorna, slänga i en tvätt och ta ett glas vin med sina vänner. För det finns väl ändå inget mysigare än att äta middag med folk man tycker om?

Mer läsning

Annons