Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färska bönor- galet gott

Färska bönor är fantastisk mat. Grönt, nyttigt och galet gott. Frossa medan tiden är här.

Annons

Det är nu vi ska passa på att kalasa på grönsaker. Nu smakar de som bäst och skördas som mest. Färska bönor är ett härligt sensommarinslag i grönsaksutbudet, som tyvärr ofta hamnar i bakgrunden.

Dessutom är de vrålnyttiga och laddade med järn och vitaminer. Och lättlagade. Koka dem bara i lättsaltat vatten och lagom länge; de ska ha lite tuggmotstånd kvar. Släng sedan på en nypa flingsalt och en klick smör, kanhända några riv med parmesanosten – sedan är du hemma. Hur gott som helst, oavsett bönsort.

För det finns ju lyckligtvis en hel del att välja bland. Rosenbönor, vaxbönor, skärbönor, bondbönor, haricots verts, brytbönor, purpurbönor!

Roligt att odla dem är det dessutom. Sorterna mognar vid olika tidpunkt och ger vanligtvis rikliga skördar.

Sockerärtor och spritärtor skulle också kunna räknas till bönfamiljen, den stora skillnaden är att de går att äta råa, vilket oftast inte är fallet med bönor. Alla bönor innehåller nämligen olika mängder av ämnet lektin, som är ett protein som kan irritera magen. De bör därför förvällas en eller ett par minuter innan man äter dem.

Skärbönor heter som de gör eftersom de bör skäras i bitar före tillagningen. De kan lätt bli sega och trådiga annars.

Kokta bönor passar utmärkt att marinera. De suger åt sig smaker och blir bara smarrigare ju längre de får ligga och gojsa till sig. Effekten blir än vassare om dressingen hälls på medan bönorna är lite varma.

Ost i alla former passar också fint till färska bönor. Helst av den lite saltare sorten, modell parmesan, pecorino, feta och chèvre.

Bönor funkar även fint i grytor och soppor, där de ger både färg och spänst. Gärna i sällskap med många andra härliga grönsakskompisar.

Mer läsning

Annons