Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festlig helgmeny med timjan

Sätt färg på vintern med en finfin ört som funkar i alla lägen. I dag bjuder vi på en festmeny med smak av timjan.

Annons

För mig är timjan den ultimata vinterörten. Inte för att det går att gräva fram några överlevande stackars kvistar i snön, utan för dess inneboende värme och mustighet. Precis som man vill att riktig vintermat ska vara - rejäl och stärkande till både kropp och själ.

Det finns flera hundra olika sorters timjan, men alla typer som jag har stött på passar i mat. Och få upplevelser kan mäta sig med en morgonpromenad på en kulle klädd med vild backtimjan. Det är som att kliva rakt in i ett doftande franskt lantkök. Eller kanske grekiskt. Eller italienskt. Eller arabiskt.

För vi är många som dyrkar denna lilla barrliknande aromatiska kryddört. Och tänk - vad vore väl svensk ärtsoppa utan timjan?

Kryddan ingår i många historiska recept och har även använts som läkemedel, vinkrydda, rökelse och tillägnats de båda kärleksgudinnorna Afrodite och Venus.

Det är helt enkelt något med den där intensivt örtiga doften som får många att omedelbart associera till kärleksfullt tillagad mat.

Som en liten hyllning har jag satt samman en meny tillägnad allas vår timjan. Timjan funkar nämligen lika bra i förrätter som i varmrätter och till och med i desserter. I alla sammanhang där du längtar efter lite djup och värme kan du krydda med timjan.

Så här års är det svårt att hitta de lite styvare kvistarna med barriga blad och man får oftast hålla tillgodo med den färska krukvarianten. Tänk dock på att man helst inte vill ha stjälkarna med i maten - effekten kan bli som att få tandtråd i munnen.

Och tack och lov är timjan en av de örter som behåller mest smak även i torkat tillstånd. Allt för att vi ska överleva en lång vinter i köket.

Mer läsning

Annons