Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finess utan finlir

Han har kallats Frankrikes svar på Jamie Oliver. Nu vill han lära svenska folket att laga fransk husmanskost.
Möt Yvan Cadiou – den färgstarke kocken.

Annons

En flygplansmotor i full gång. Storm i motvind. Självspelande piano på fast forward.

Ungefär så känns det att träffa den franske tv-kocken Yvan Cadiou. En man som aldrig någonsin tar ett andetag för att sluta prata, hacka, skära, gestikulera eller röka.

Yvan Cadiou är nämligen inte mycket för det där med att ta det lugnt. Han har gett ut tiotal kokböcker och spelat in åtskilliga säsonger av sitt populära matlagningsprogram, där han reser runt med sitt bärbara kök och brassar käk ute på lokala marknader.

Han älskar knalliga pastellfärger, har håret på ända och blir ungefär lika bespottad av matsnobbarna som han blir hyllad av mer frisinnade matälskare.

En kulen förmiddag stormade han in i mitt kök. Två minuter senare doftade hela köket av timjan och choklad. Yvans signum är lättlagad mat i turbotempo – finess utan finlir.

– Vi fransmän tramsar gärna till det. Att stå och dela vindruvor i tolv bitar är ren bullshit. Vad det handlar om är att lära sig hantera säsongens råvaror på bästa sätt. Själv lagar jag aldrig samma sak två gånger. Jag hittar på under tiden, bjuder, äter och njuter. Sedan går jag vidare.

Ett svenskt kokboksteam åkte ner till Marseille för att dokumentera Yvan Cadious matfilosofi. Resultatet blev den nu aktuella boken ”Modern fransk husmanskost” (Ica bokförlag).

– Jag är själv arbetarklass och uppvuxen i en familj med sju barn. Vi fick lära oss att alltid äta upp. Men den maten är för stabbig i dag. Den franska husmanskosten behöver bli sundare och recepten måste förenklas. Jag ändrar inte så mycket, men jag ändrar på viktiga saker.

Redan som sjuåring köpte Yvan sin första kokbok. Han har jobbat som kock i 25 år, arbetat över hela världen och haft tre egna restauranger.

– Men att hålla på med papper, siffror och ansvar är inte riktigt min grej. Jag hatar att ha kockkläder. Då känner jag mig som en fånge. Jag vill inte laga tjusig mat, jag vill laga det som min mamma lagar. Fast på mitt sätt.

Fakta

Yvan Cadiou

Ålder: 48 år.

Bor: Marseille, Frankrike.

Gör: Tv-kock, kokboksförfattare.

Aktuell: Med den svenska Modern fransk husmanskost (Ica bokförlag).

Familj: Hustrun Pauline och två döttrar.

Favoritartikel i köket: Mina knivar och potatisstöten.

Överskattad ingrediens: Balsamvinäger.

Äter aldrig: Hjärna.

Tre ingredienser jag inte klarar mig utan: Olivolja, peppar och parmesan.

Idol i köket: Keith Floyd och den franske matgurun Michel Oliver.

Mer läsning

Annons