Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira med vårens rabarber

Fira vårens ankomst med rabarber. Med sin pigga syrliga smak sparkar den igång livsandarna på nytt. I dag bjuder vi på rabarberfest.

Annons

Har din rabarber börjat sticka upp sitt nyfikna plyte ur jorden ännu? Eller har du lystet spanat in traven i butiken eller på torget? Men kanske inte riktigt kommit dig för att ta dig an den ännu?

Då är det hög tid att lägga rabarber (förlåt!) på ett fång. En paj, en kaka, några bullar - du kan, vill och vågar. Det är inte mycket som kan gå snett när rabarbern får bistå med sin uppfriskande syra.

I salladen

Du kan till och med skiva ned några stjälkar i salladen och få ett häpnadsväckande piffigt resultat, jag lovar. Och så är det ju något magiskt med den där rosenskära färgen i kombination med det späda, vita och optimistiskt limegröna. Våren i stjälkform helt enkelt.

Inte undra på att vi fortfarande fascineras av denna mångsidiga växt med tusenåriga anor inom kinesisk medicin som till slut nådde Europa, där den mestadels tjänstgjorde som magmedicin, för att så småningom hamna i våra mormödrars krämer och kompotter.

KontrasterRabarber har blivit en del av vår kulturhistoria. I väldigt många svenska täppor frodas det ett seglivat rabarberstånd i en hörna. Och de flesta ungar har väl doppat en nyskuren stjälk i sockerskålen och låtit sig förtjusas av den suggestiva kontrasten mellan det ettersura och översöta.

Däremot är vår kunskap om rabarber tämligen begränsad. Visste du till exempel att det finns över 600 ätbara sorter? Den vanligaste i såväl butiker som trädgårdsland heter Victoria. Den är tacksam för att den ger stora skördar, men kan upplevas som lite småtråkig i färgen när den hamnar i kakor och desserter.

Nya sammanhang

Vill man ha en riktigt knallrosa rabarberkänsla bör man i stället satsa på sorterna Elmsfeuer, Rosenhagen eller Spangsbjerg, som alla har bra krut i färgen och en angenäm syra.

Och kanske håller intresset för denna gamla köksväxt på att öka? På flera håll i landet ordnas det numera rabarberfestival på vårkanten. Ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med rabarbern när den är som allra bäst och i nya oväntade sammanhang.

Men vem som helst kan ställa till med rabarberfest på hemmaplan. Baka dig en kaka eller smulpaj - redan i dag. Det är inte hälften så besvärligt som du tror. Och våren är värd att hyllas. Rabarbern likaså.

Mer läsning

Annons