Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra kryddiga kanelrecept

Annons

KANELTOAST MED CREAM CHEESE OCH BLÅBÄR

Modern variant på fattiga riddare. Blåbär och kanel är en klockren kombo.

4 portioner, 15 minuter

4 skivor surdegsbröd

smör

2 tsk socker

2 tsk kanel

100 g philadelphiaost

1 dl färska eller tinade blåbär

1/2 citron, skalet

riven muskot

svartpeppar

Värm ugnen till 250 grader och sätt på grillelementet. Grilla brödskivorna lätt på ena sidan. Passa, det går fort! Vänd och bred på generöst med smör. Strö över socker och kanel.

Sätt in i ugnen igen och grilla tills smöret och sockret har smält samman.

Bred på philadelphiaost. Riv över citronskal och muskotnöt. Toppa med färska blåbär. Dra ett tag med pepparkvarnen över och servera genast.

GODASTE GUACAMOLEN

Glöm alla trista färdigvarianter. Den här är kalas. Mosa med gaffel i stället för att mixa så blir den ännu godare.

4–6 portioner, 15 minuter

1 liten tomat

1 vitlöksklyfta

1/2 gul lök

1 chilifrukt

1 tvättad lime

3 mogna avokadofrukter

1 tsk sellerisalt

1 tsk spiskummin

(gärna hel, rostad och stött)

1 kruka färsk koriander

peppar

salt

Doppa hastigt tomaten i kokande vatten. Kyl ner och dra av skalet. Hacka tomatköttet fint.

Hacka vitlök och lök riktigt fint. Kärna ur chilin och finhacka. Blanda allt det hackade, tillsätt rivet limeskal och pressa i saften.

Dela avokadofrukterna, ta bort kärnorna och mosa fruktköttet med en gaffel till krämig konsistens – det ska vara lite grovt. Rör ihop med tomat- och lökröran. Tillsätt sellerisalt och spiskummin. Blanda ner grovhackade korianderblad. Smaka av med peppar och salt.

Dekorera med lite extra koriander och servera till chilin.

CINNAMON CHILI MED GUACAMOLE

En chili går alltid hem och blir dessutom bara godare om du lagar den dagen före.

4–6 personer, 2–3 timmar

2–3 tsk malen kanel

1 kg högrev av nöt eller älg

smör

olivolja

1 kg gul lök

4 vitlöksklyftor

2 burkar hela tomater

2–3 flaskor lättöl

ev hönsbuljong

2 tsk hel eller 3 tsk malen spiskummin

2 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)

2 rutor mörk choklad

1 burk svarta bönor, à 400 g

1–2 tsk oregano

salt

2 msk strimlad gräslök

Tillbehör:

3 dl gräddfil, avrunnen i melittafilter

1 finhackad gul lök

guacamole (se nedan)

2 dl riven cheddarost

Skär köttet i tärningar. Bryn dem runt om i omgångar i smör och olja i en stekgryta tills de får färg. Lyft upp köttet.Skala och skär lök och vitlök i bitar. Hetta upp lite mera olja och häll i lök, kött och tomater. Häll på så pass mycket öl att det täcker. Tillsätt hönsbuljong om det behövs mer vätska.

Rosta spiskummin i torr stekpanna tills den börjar dofta. Stöt i mortel. Du kan också använda malen, men det smakar inte lika mycket. Häll spiskummin, chipotlepaste, kanel och choklad i grytan.

Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda under lock ett par timmar tills köttet kokat sönder. Rör om då och då så att det inte bränner vid, häll på mer vätska om det behövs.Tillsätt avrunna bönor och oregano på slutet och smaka av med kryddor och kanske lite salt. Dekorera med gräslök.

Servera med avrunnen gräddfil, hackad lök, riven cheddar och guacamole.

KANELFLÄSK

Sötsurt, knaprigt och kryddigt.

4 personer, 2 timmar

2 tsk malen kanel

1/2 dl flytande honung

1/2 dl japansk soja

1 msk vitvinsvinäger

500 g skivat sidfläsk eller bacon

salt

Blanda honung, soja, vinäger och kanel ordentligt till en marinad.

Lägg fläsket i marinaden och låt vila i minst 2 timmar. Stek skivorna knapriga, cirka 2 min på varje sida. Salta efter smak.

Servera med kokt potatis och en sallad.

Mer läsning

Annons