Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör en köksresa till Indien!

Indisk mat kan vara så mycket. Stark, söt, mild eller rykande hett. Prova att laga indiskt hemma. En resa i köksmiljö.

Annons

Det är knappast en slump att "curry", som de säger i England, har blivit engelsmännens nya nationalrätt. Det är lätt att lära sig gilla detta smakupplevelsernas kök som sträcker sig över ett helt spektra av potenta kryddor och konsistenser.

I Sverige har vi fortfarande en bra bit dit. Det är något av ett konststycke att hitta en riktigt bra indisk restaurang på våra breddgrader. Men å andra sidan har även svenskindiska syltor sin charm och serverar ofta habila varianter på de kändaste klassiska rätterna.

Lång rad kryddorJag vill dock påstå att de rikaste smaksensationerna har man faktiskt störst chans att uppleva på hemmaplan. Om man bara tar sig lite tid och lagar indiskt på riktigt.

Det kan tyckas som om ingredienslistorna är omständliga och långa, men har du en gång köpt hem alla de där kryddorna, så har du.

Och hemligheten ligger just ofta i själva blandningen av kryddor. Det är därför bra indisk mat smakar så mycket på en gång, i stället för bara "starkt". Smakerna breder ut sig i munnen likt ett färgsprakande fyrverkeri. Var och en har sin egen basfärg, men tillsammans blir de rena konstverket.

Även miltDessutom behöver indisk mat inte alls vara stark, om man nu inte gillar det. Köket skiljer sig väldigt mycket åt från norr till söder. I vissa regioner föredrar man mild mat och älskar kokos. Den vegetariska maten har också ett starkt fäste i många delar av landet.

Våga ge dig ut på en resa i smakernas rike. Ett äventyr för både mage och mun. Dessutom lär du ha garanterat roligt på färden.

RECEPT:

Shrikhand – yoghurtdessert med saffran och pistasch

Rogan Josh med vitlöksnaan – indisk lammgryta med vitlöksbröd

Kryddiga tandooriräkor

Mer läsning

Annons