Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratäng är grejen i höst

Gratäng är praktisk mysmat. En smidig lösning som värmer skönt i höstrusk.

Annons
Broccoligratäng med spiskumminkryffat bacon, och en tortellinigratäng.

Det mesta funkar faktiskt i gratängform. Gratinera mera!

Det är något med kylslagna höstmörka dagar som får mig att längta efter gratäng. Den ska vara len, krämig och rykande het. Dofta muskot, ost och rotfrukter.

Ända sedan jag slavade ett sommarlov som diskerska på en salladsbar i Lund har mitt hjärta klappat lite extra för grönsaksgratänger. Förutom att jag lärde mig dricka kaffe (med hiskeliga mängder grädde och socker) den sommaren upptäckte jag också hur vanvettigt gott det kunde vara med gratänger. Ägarna var knappast några charmknuttar, men den elaka mammans palsternacksgratäng var to die for. Och blomkålsgratängen sedan!

Tröstmat

När ingen ser på kan jag fortfarande gå loss på en fryst färdigköpt broccoligratäng, skrämma upp den med lite extra parmesan och kryddor, sedan glatt glufsa i mig den nygräddad direkt ur formen. Och njuta skamlöst. Inget man berättar för Årets Kock-juryn precis.

På engelska kallas det "comfort food". För mig är gratäng själva sinnebilden av comfort food. Inte tröstmat som i panikäta-glass-ur-kartongen-gråta. Utan tröstmat som i en värmande gosig mysfilt för magen.

Recept:

Broccoligratäng med kryddbacon

Tacogratäng Ranchero

Tortellinigratäng med salami och basilika

Jordärtskocksgratäng med timjan och citron

Mer läsning

Annons