Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grilla med mycket grönt

Grilla med mycket grönt - det är sommarens devis. Låt grönsakerna dominera på gallret, och komplettera med kött som krydda. Billigt, nyttigt och grymt gott.

Annons

I kväll lägger 700 000 svenskar något på grillen. Merparten väljer kött. Man behöver inte vara särskilt matematiskt begåvad för att räkna ut att det blir en herrans massa.

Vi äter för mycket kött. Så är det bara. Det får enorma konsekvenser på miljön. Om vi i stället valde att äta väldigt bra kött mer sällan skulle alla vinna på det. Inte minst djuren, eftersom det i så fall oftast rör sig om djur som haft ett bra liv under schysta omständigheter.

Jag tycker att vi vänder på steken. Frossa i grönt och betrakta köttet som tillbehör. En smaksättare och krydda, det räcker med lite för att komplettera allt det sköna gröna.

Och när är väl en bättre tid än just nu? När åkrar, grönsaksland och gårdsbutiker dignar av nyskördade godsaker. Passa på att leta upp de där närodlade guldklimparna och ge dem nytt liv på grillen.

Grönsaker är nämligen suveränt goda att grilla. Kombinationen av den pikanta kolsmaken och deras inneboende sötma blir smått fantastisk.

Maxad smakeffekt

Till skillnad från kött vinner grönsaker på att marineras i efterhand. Lägg dagens skörd på grillen och hysta sedan ned dem i en smarrig marinad medan grönsakerna fortfarande är varma, så har du en fantastisk rätt med minsta möjliga ansträngning.

Beträffande köttets roll som krydda satsar jag helst på bacon, stekfläsk eller skinka. Det blir en lagom dos kött med maxad smakeffekt. En grillad biff kan räcka till fyra om den skivas och serveras i sallad.

Det gäller att tänka om och tänka rätt. Tänk grönt.

Mer läsning

Annons