Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hett med ångat

Att ångkoka maten är sunt, smart och smidigt. Bättre köksknep finns knappast. Dessutom bevaras alla goda smaker!

Annons

Kockarnas nya älsklingsleksak kallas ångugn. Det finns en anledning till dess plötsliga popularitet. Att tillaga råvaror med ånga är nämligen en sanslöst fiffig teknik.

Så här ligger det till: När vi kokar grönsaker försvinner en stor del av både smak och vitaminer med kokvattnet som hamnar i slasken efteråt. När vi ångar grönsaker stannar färg, smak och vitaminer kvar inne i själva grönsaken. Dessutom går det mycket fortare. En så kallad win win-situation, för att tala modern svenska.

Durkslag går bra

Ja men, jag har ju ingen ångugn, jämrar du dig nu. Nähä. Inte jag heller. Men däremot har jag ett durkslag. Det har nog de flesta. Hitta en tillräckligt stor kastrull, slå på en bottenskyla vatten, ned med durkslaget och på med locket. Voilá! Där har du din ångugn.

Ungefär så svårt är det att ånga mat. Det finns så klart en uppsjö praktiska och kanske mer ändamålsenliga lösningar att köpa i köksbutiker. De kan kosta alltifrån några tior till tusenlappar. Men min poäng är att man verkligen inte behöver några avancerade prylar för att ångkoka.

Min egen favoritpinal är en liten grunka på tre ben i silikon, som man helt enkelt ställer på bottnen av kastrullen med lite vatten under. I den kan du sedan lägga vadhelst du har på menyn - fisk, grönsaker, kyckling, dumplings - och sedan är middagen klar innan du hinner säga ångmaskin.

Goda degknyten

När det gäller det sistnämnda, dumplings, är det en fantastisk ångrätt. Ingen är gladare än jag för att trenden äntligen nått våra breddgrader på allvar och att det numera går att få tag på vettiga degknyten på svenska restauranger. Men att laga dem själv är ofta både roligare och godare. I asiatiska butiker hittar du frysta plattor som gör det till en barnlek (barn är ofta förnämliga dumplingsbagare) att göra sina egna knyten. Där brukar det även finnas både vackra och fiffiga ånginsatser att tillaga dem i.

Oavsett vilken mat och metod du använder gäller det att komma ihåg att vattnet aldrig får nå upp till själva råvaran. I så fall blir den kokt snarare än ångad och då försvinner själva finessen i processen. Annars är det bara att köra så det ryker om det!

Mer läsning

Annons