Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstens värmande matglädje

Höst är bäst. I alla fall när det kommer till maten.
I dag bjuder vi på en härligt värmande höstmeny med massor av mustiga smaker.

Annons

Man kan försöka krama ihjäl sommaren hur länge man vill, men till slut måste man ändå släppa taget och inse fakta. Hösten är här. Oavsett om man har strumpor i skorna eller ej.

Men det finns minsann en hel hög härliga anledningar att hålla hakan högt och sluta deppa över att någon satte turbo på sommarlovet.

Några av dem, eller ja kanske till och med de flesta, har med mat att göra. Hösten är som gjord för att mysa med något gott i karotterna. Naturens skafferi bågnar av sagolika råvaror laddade med smak.

Långkok

Jag säger bara: svamp, äpplen, hjortron, vilt, björnbär, skaldjur, lingon, anka, kål, mangold och ännu mera svamp. Och så raskt vidare till soppor, grytor, långkok, risotto, pajer och kakor. Däremellan kan man väl få klämma in ett riktigt mulligt rödvin om man är lagd åt det hållet, och så en härligt sötsyrlig rönnbärsparfait till efterrätt.

Ungefär där får det vara färdiggnällt om hösten. Det är dags att gilla läget och ta emot hösten med öppna armar och slipade köksknivar. Äntligen får vi ställa oss vid spisen på allvar igen. Laga mat på riktigt liksom.

Höstig matglädje

Mitt bästa tips för att hitta höstig matglädje är att slå sig ner med en binge kokböcker och bläddra sig fram till en lockande trio tidigare oprövade förrätter, varmrätter och desserter. Sedan beger du dig åstad, rustad med stora shoppingvagnen och lite lagom hunger, lämpligen med ett torg, en saluhall eller vettig mataffär som mål. Handla så det finaste du hittar med hjälp av näsa, syn och fingertoppskänsla och ägna sedan en heldag åt gammalt hederligt köksarbete. Helst då tillsammans med någon du tycker om, men singelmatlagning är minsann en underskattad konstform.

Eller också gör man det riktigt enkelt för sig och knycker min egen lilla lättlagade meny här intill. Höst när den är som allra bäst.

Mer läsning

Annons