Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstmat: Länge leve långkoket!

Långkok är världens smartaste uppfinning. Maten sköter sig själv medan du kan dona med annat. Ju längre det får koka desto godare blir det.

Annons

Snabbmat i all ära. Men hösten är långkokssäsong. Det är nu det är tid att ta vara på allt det goda som naturen bjuder på. Viltkött, lamm, svamp och rotfrukter.

Vad man än råkar komma över så här års mår det nästan alltid bra av att långsamlagas med en rejäl dos tålamod och låg värme. Sakta, sakta, sakta blir köttet allt mörare och tar smak av sitt sällskap, för att slutligen formligen falla sönder så där vackert på tungan att man blir smått salig på kuppen.

Billigt köttBilligt blir det också - som en ren bonus för att du för en gångs skull visat prov på viss uthållighet i köket. Filébitar göre sig nämligen icke besvär i långkokssammanhang (såvida det inte handlar om oxfilé som helstekts på extremt låg ugnsvärme i extremt lång tid, en delikatess värd att vänta på). Hellre satsa på billigare styckningsdetaljer med mer tvivelaktigt rykte, såsom bringa, bog, högrev och kanhända en fransyska.

Puttra längeGott om tid och varsam värme får det annars sega och hårda köttet att träda fram med sin rätta natur. Det blir mört och mjällt och får för min del mer än gärna koka sönder alldeles. Tänk bara på mormors syrliga dillkött, kokat enligt husmanskonstens alla regler, eller en mustig skånsk kalops. Och franska grytor har smakat fantastiskt i alla tider, liksom amerikansk chili ända sedan Vilda Västerns dagar. Förr visste de minsann hur man fick fason på udda köttstycken.

Nu är det dags att sjunga långkokets lov på nytt. Moderna, stressade hemmakockar kan behöva varva ner med en gryta som sakta puttrar på spisen i godan ro medan man hinner med alla andra försummade plikter.

Och som alltid - en god gryta blir ännu godare dagen efter. Lunchlådan får du på köpet.

Recept:

Rimmad oxbringa med rotfruktsbuljong

Höstgryta med lamm, svamp och paprika

Daube Provençale

Mer läsning

Annons