Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspiration till grillen

Lisa Lemke gillar att grilla. Men ännu mer älskar hon själva tillbehören.
– Släpp fixeringen på vad som ligger på gallret. Jag vill inspirera folk till att göra enkla, goda grejer till det grillade.

Annons

Med van hand tänder hon den svarta klotgrillen på altanen. Efter en dryg halvtimme får glöden den rätta raggsocksgrå tonen och den obligatoriska grilldoften sprider sig över villakvarteret i Falkenberg.

Lisa klappar in en hel kyckling med sin hemgjorda kryddblandning, placerar pippin ovanpå en halvfull ölburk och ställer den sedan rätt upp och ner på gallret. Det hela ser onekligen en smula komiskt ut.

– Rätten kallas för Dancing Chicken. Ångan från ölet kryper in under skinnet och får det att lyfta lite. Det gör att ytan blir superknaprig. Världens godaste kyckling!

Hon är full av såna där små trix och knep, Lisa Lemke.

Till vardags verkar hon som matskribent och matstylist. Alldeles nyligen kom hennes första egna kokbok ut, med den talande titeln Till grillat (Bonnier Fakta). Och det är förstås den främsta anledningen till att vi sitter i hennes trädgård och munhuggs om huruvida mat tål att ätas i solsken eller inte.

– Jag tycker att allting smakar godare utomhus. Jag bor ju på västkusten. Här kan man grilla både i skogen, på stranden och hemma i trädgården. Det förtar lite av stämningen om man går in och äter efteråt. Hellre ladda upp med lite extra filtar och mysiga ljus.

Fotografen är av en annan åsikt, men rättar sig snällt i ledet när dofterna från kycklingen börjar dansa. Lisa trollar fram en barbecuekryddad potatisrätt och en ärtgrön avokadodipp som ska få hela måltiden att svänga.

- Mitt mål är att få folk att slippa tillbehörsstressen. Det är så lätt hänt att man fastnar i sina rutiner och kör samma gamla potatissallad, tsatsiki och béarnaisesås jämt. Jag vill visa att det går att göra goda tillbehör utan att ge folk prestationsångest. Grejer som man kan laga även om man har kökstummen mitt i handen.

Lisa Lemke är bördig från småländska Skillingaryd och har lagat mat i hela sitt liv. Mammas kök var alltid öppet för kulinariska infall, och både maken och brorsan är kockar. Men egentligen skulle hon bli bonde. Eller journalist. Men efter ett tag insåg hon att det var roligare att diskutera bullarna som serverades under intervjun än själva intervjuämnet. Nu skapar hon egna recept i stället och syns även som grillkock i tv-programmet Sommarkväll.

– Jag är extremt självlärd. Hela min karriär bygger på misslyckanden, experimentlusta och nyfikenhet. Och jag har världens roligaste jobb.

När den dansande kycklingen tagit sin sista svängom över glöden och landat på tallrikarna kan man inte bli annat än tacksam. För att inte tala om den paprikadoftande potatisen och den lena avokadodippen med ett salt sting av fetaost.

Det finns nog folk som är bättre lämpade att bli bönder. Lisa Lemke har definitivt hittat hem.

Mer läsning

Annons