Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla soppor för varma dagar

Soppa som sommarmat? Jajamensan! En kall soppa är rena lyftet en het sommardag.

Annons
En lite annorlunda variant av den kalla, spanska soppan gazpacho, här får den en rund smak av vattenmelon. Smulad fetaost är gott i.

Trogna läsare vet att jag jämt tjatar om att sommarmat ska vara lätt att laga och lätt att smälta. En kall soppa platsar i båda kategorierna. Med en mixerstav i näven kan du slå världen med häpnad.

En kall soppa vänder upp och ned på hela soppbegreppet. Vi har någon sorts grumlig förutfattad mening om att soppor ska vara rykande heta och serveras när kylan viner runt knuten och snön vräker ned utanför fönstret.

Smak av hav

Men så behöver det inte alls vara. Föreställ dig en dallrande het sommardag i en spansk hamnstad. Du är sugen på något lätt att äta och asfalten kokar. Det är då det är dags att sjunga den älskade gazpachons lovsång. Iskall och svalkande, men ändå med ett bett av chili och en uppiggande syra. Den smakar tomat, vitlök, olivolja, örter och hav. Det är en soppa med stil och schwung. Och du har sällan smakat något godare.

Ta lärdom

Kalla soppor kan vara lösningen på mycket. En snabb sommarlunch med dagens skörd från grönsaksdisken. Ett smart alternativ som går att förbereda dagen innan du får gäster. En läskande dessert när orken tryter.

Det må vara som det vill med den tvehågsna svenska sommarvärmen. Men låt oss ändå ta lärdom och inspiration av sydligare länders mer öppna inställning till vad en soppa egentligen är. Det är dags att lätta på konventionerna och hylla det enkla.

Egen favorit

Frossa i grönsaker och färska örter. Och vägrar solen att värma oss får vi helt enkelt söka hettan i en chilifrukt eller två.

Här tipsar jag om några personliga favoriter att testa en slapp sommardag. Se dem som inspiration och rådgivning till en svalkande soppvärld. Du kan säkert hitta på din egen husfavorit att ta till när grönsakslådan börjar svämma över.

Att dricka till

Marqués de Monistrol Brut (7710), 79 kronor.

Alkoholfritt: Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut (1932), 49 kronor.

Mer läsning

Annons