Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krydda med kött

Annons

Vi borde äta mindre kött. Det är snällt mot både hälsan och miljön.

Ett smart sätt är att använda kött som krydda. En liten gnutta kött ger massor av smak.

Det började som en folkrörelse. I dag har ”Köttfri måndag” blivit ett begrepp över hela världen. Ett ovanligt vettigt sätt att minska vårt slentrianmässiga köttätande. Vi äter nämligen mer och mer kött, trots att kött är en riktig miljöbov.

Och även om man är svag för en blodig biff ibland kan det vara nyttigt att äta mindre kött emellanåt, samtidigt som man gör miljön en tjänst. Ett annat sätt att minska köttkonsumtionen är att ta vara på mer udda styckningsdelar och på så sätt utnyttja hela djuret, vilket dessutom känns mer respektfullt.

Fyllig smakYtterligare ett sätt är att använda kött som krydda. Låter det knasigt? Faktum är att bara en liten köttbit räcker långt när det handlar om smaker.

Bacon, sidfläsk, korv och skinka är utmärkta smaksättare som ger fyllighet och djup till soppor, grytor och sallader. Och en enda biff räcker till en fräsch asiatisk biffsallad och är dessutom ett utmärkt sätt att ta vara på överblivna köttbitar.

Men det kan också vara värt att tänka på köttets kvalitet. Om du nu ska äta kött, välj hellre en liten bit riktigt bra kött från djur som levt ett bra liv, än mängder av billigt importerat kött som vi inte har någon kontroll över.

Välj med omsorg

Undersökningar visar att det är lika skadligt för miljön att äta ett kilo nötkött som att köra bil i tre timmar och lämna alla lampor tända i hemmet under tiden.

Det kan vara värt att tänka lite extra på. Kött är en lyxig råvara som vi ska vara rädda om och behandla med respekt.

Krydda med små mängder kött med desto mer kärlek och omtanke.

Mer läsning

Annons