Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyld sommarsoppa med mynta, sallad och gurka.

Kall sommarsoppa är en ynnest heta dagar. Här kan man gott passa på att vräka ner massor av sköna gröna saker.

Annons

4-6 portioner, 45 minuter

2 gurkor

2 purjolökar

2 vitlöksklyftor

5 färskpotatisar

2 hjärtsalladshuvuden (eller annan sallad)

smör

7 dl grönsaksbuljong

2 dl vitt vin

1 knippe gräslök, strimlad

salt

nymalen svartpeppar

1 kruka mynta (cirka 1 dl blad)

1 dl gräddfil

rädisor

Skala och kärna ur gurkan och skär den i bitar. Skölj och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Skala potatisen. Dela salladen i mindre bitar.

Hetta upp smör i en kastrull och fräs purjo och vitlök under lock i 5 minuter. Tillsätt buljong, vin och potatis. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt sedan gurka, gräslök och sallad och sjud i 5 minuter. Salta och peppra.

Tillsätt myntablad och mixa. Rör ner gräddfilen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills soppan är helt kall.

Servera med tunt skivade rädisor, extra gräslök och nybakat bröd.

Mer läsning

Annons