Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laga middag med en burk tonfisk

En burk tonfisk räcker långt. Det är mättande, mager och mångsidig mat. Middagen är räddad!

Annons

Låt oss ta det svåraste först. Det är inte lätt att köpa fisk i dag om man strävar efter att välja sorter som inte hotas av utfiskning eller fångas med tvivelaktiga metoder.

Tonfisk hör till en av de mer bekymmersamma arterna, speciellt den blåfenade tonfisken är allvarligt utrotningshotad, men just den hamnar sällan i konserver. Skipjack, bonit och albacore är konservsorter som kan fångas med uthålliga metoder, men så är inte alltid fallet, plus att arten sällan anges på burken. Till råga på allt hotas delfiner och andra djurarter av tonfiskfiske eftersom de ofta fastnar i nätet. Arbetsförhållandena på båtarna och i fabrikerna är dessutom ofta urusla.

Hitta hållbart

Så hur ska man göra? Det bästa är att försöka leta efter hållbart fiskad tonfisk. Helst ska den fiskas med lina och inte i nät. Fish 4 Ever är ett märke som fiskar på ett hållbart sätt, men tyvärr svårt att få tag på (finns bland annat på www.morotoannat.com). Icas tonfisk är skipjack och sägs komma från välmående bestånd. Abbas tonfisk sägs vara delfinvänligt fångad (även om märkningen i sig är starkt ifrågasatt), men är inte MSC-märkt. Förr hade Abba en MSC-märkt variant, men jag har inte lyckats hitta den på länge. Kanske blev den helt enkelt för dyr.

För grejen med tonfisk är ju just att det känns som billig och enkel mat. Och ju billigare den är desto sämre fisk. Vill man äta tonfisk lönar det sig att kosta på sig en lite dyrare variant eftersom både konsistens och smak är oceaner mycket bättre. Lyckas man dessutom hitta en miljövänlig variant är det förstås idealiskt.

Mellanting

Jag älskar tonfisk i alla former och har gjort det så länge jag kan minnas. För mig är det en skafferiräddare av rang. Alltid kan den pigga upp en pasta, göra en sallad matigare, förgylla en macka eller mixas till en förnämlig sås.

Det är något med konsistensen som hamnar i mellantingsriket mellan kött och fisk som jag finner så tilltalande. Oavsett om man äter den rå, grillad eller i konserverad form.

Som konsumenter kan vi påverka genom att ställa frågor och krav. Försök ta reda på så mycket som möjligt om den tonfisk du köper. Vi har rätt till information.

Ju jobbigare vi är som kunder, desto bättre blir oddsen för att vi ska kunna äta tonfisk med gott samvete. Och det är den värd.

[email protected]

Mia Gahne/TT

Mer läsning

Annons