Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Latmaskens bästa mattips

Lata dagar är bra dagar. Särskilt om man lyckas sno ihop god mat utan att anstränga sig. I dag bjuder vi på Latmaskens bästa sommarmat. För dig som vill slappa men ändå käka gott.

Annons

Det vilar en viss kluvenhet över det här med sommarmat. För vem vill stå och svettas i ett ugnsvarmt kök i timmar när solen väl behagar skina och semestern knackar på dörren? Typ ingen.

Men å andra sidan - sällan drabbas jag av sådan LUST att laga mat som på sommaren. När grönsakerna är som grönast, tiden är på min sida av staketet och råvarorna fullkomligen skriker efter att hamna på grillar och i grytor. Det är roligt att laga mat på sommaren. Men så här års är det knappast läge för stabbiga långkok. Sommarmat ska vara lätt att laga, lätt att smälta.

Mycket smak

Lättlagat är ett ämne som ligger mig extra varmt om hjärtat. Och just den här dagen har jag komponerat en garanterat ojobbig meny för lagom sommarslöa kockar. Mycket smak för lite verkstad.

Tid för annat

För det är ju så mycket annat man vill hinna göra under de här värdefulla dagarna. Bada, umgås, läsa, plantera, loppisfynda! Vi vill lägga tiden på annat än tråkiga slentrianrätter som påminner oss om stressiga vardagar. Och absolut inte behöva slösa lediga stunder på att leta upp komplicerade ingredienser som omöjligt går att få tag på utanför stadsgränsen.

Frossa i grönt

Mitt bästa tips för slöfockar som ändå uppskattar god mat är att se sig omkring i omgivningen. Hämta inspiration och lycka i närmaste gårdsbutik, fiskebod eller lanthandel. Frossa i grönsaker och färska örter.

Ett fång nykokta rödbetor med en klick rosmarinsmör och en nypa flingsalt är ungefär allt som behövs för en lyckad sommarmåltid. Kanske en nyrökt fiskstjärt till det - och himmelriket är nära.

Spara på krafterna och ta vara på såväl ledighet som naturens bästa. Det vinner alla på i längden.

Mer läsning

Annons