Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt att äta - lätt att laga

Sallad är svaret på sommarens måltidsgissel. Principen är enkel - man tager vad kylskåpet haver.

Annons

Nöden är ju som bekant alla uppfinningars moder. Kanske även förvirringens fader. Det hände sig nämligen som så att ett toköverbelastat schema späckat till hörntänderna (om nu scheman har sådana) sköt min normalt så noggranna planering i sank.

Plötsligt stod jag en dag med en matfotografering som jag totalt hade lyckats förtränga. Fotograf bokad. Matstudio bokad. Men inte en receptidé så långt ögat nådde.

Det blev till att fristajla och skjuta från höften. Väl i butiken köpte jag helt enkelt på mig av det som såg gott och fräscht ut och tänkte att några smarriga sallader ska jag väl kunna få ihop. Beväpnad med ett berg av grönt och diverse godsaker plockade jag sedan fram stora inspirationstrollspöet. Och vilka sallader det blev. Fotografen blev helt tossig, kollegorna kastade sig över faten och varenda rädisslant slukades.

Varför denna långa och plågsamt insiktsfulla insyn i min förvirrade hjärna, undrar sig nu läsekretsen förbryllat.

Jo, sensmoralen är följande: Sallad kan alltid lagas på uppstuds – så länge råvarorna är av prima kvalitet och hjärtat är med. Det är precis därför sallad är den perfekta sommarmaten.

Grönsakerna är som bäst precis just nu. Ingen pallar att stå vid spisen i timmar. Det är lagom lätt att äta varma dagar. Och det är lika lätt att laga.

Knepigare än så behöver det helt enkelt inte vara. En lite småball dressing till det hela och du är hemma. Dagens sköna sommarsallader är beviset på att improvisation sannerligen hör hemma i sommarköket. Se dem som inspiration, eller följ recepten slaviskt och ät dig lyckligt mätt på ett lätt sätt.

Mer läsning

Annons