Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måltidens final

Varje lyckad måltid behöver en grand final. En söt avslutning på en njutningsfull middag. I dag bjuder vi på pampiga och lättlagade desserter.

Annons

Visst är det underligt hur människan är funtad. Vi kan äta oss saliga och proppmätta på de mest perfekta av middagar - ändå vill vi ha mer när huvudrätten är avklarad.

Vi längtar efter något sött att smälta maten med. Eller åtminstone de flesta av oss.

Själv är jag ingen stor vän av desserter och äter hundra gånger hellre en förrätt om jag får välja. Men ibland infinner sig ett sötsug som måste stillas till varje pris. Och då vore det välan trevligt att kunna servera en elegant dessert som själva avslutningen på en fulländad måltid.

Bara att dekorera

För att lyckas med det konststycket föreslår jag att man börjar från slutet. Gör efterrätten först.

Ingen har lust att bryta taffeln för att ställa sig i köket och vispa grädde just när man har det som trevligast. Allt som går att förbereda bör ordnas i god tid innan gästerna har kommit. Detaljerna kan göras i ordning så gott det går. Idealet är att det bara är att slänga på lite dekor innan det är dags att bära fram godsakerna.

Motionera i morgon

Tänk också på att det gärna ska gå att kombinera desserten med rätterna som redan slukats. En enormt stabbig huvudrätt kräver en lite lättare dessert, gärna med frukt, medan en lättare fiskrätt tål att följas av en maffig gräddbomb.

Och nej, jag vet. Desserter är kalorier, mättat fett, socker och synd. Vi borde inte. Och så vidare.

Men synd är gott. I varje fall så länge man syndar med lite måtta och inte för ofta. Spring en runda i morgon i stället. För i morgon är trots allt en annan dag. I dag är det desserternas dag.

Recept

Minipavlova med björnbär och passionsfrukt

4 portioner, 90 minuter

Klassisk dessert som i vanliga fall serveras som en tårta. Syrliga frukter och bär passar fint till den söta marängen, som med fördel bakas dagen innan.

1 nypa salt

250 g strösocker

2 tsk maizena

1 tsk vaniljsocker

1 tsk äppelcidervinäger

3 dl vispgrädde

250 g björnbär, tinade eller färska

4 passionsfrukter

4 stora äggvitor

Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggvitorna med salt tills det bildas små toppar, men utan att det blir hårt. Tillsätt sockret lite i taget, fortsätt vispa tills smeten blir tjock och glansig. Häll i maizena, vaniljsocker och vinäger och blanda försiktigt ihop smeten.

Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt i rundlar, cirka 10 cm i diameter. Gör kanterna lite högre för att lämna plats för fyllningen.

Ställ in på nedersta falsen i ugnen, sänk värmen till 100 grader och sätt på varmluft om du har. Grädda i 30 minuter, stäng av ugnen och låt stå i ytterligare 30 minuter. Ta ut och låt svalna.

Vispa grädden och klicka på i mitten. Lägg på björnbär och innehållet från en passionsfrukt på varje och servera genast.

Mörk choklad- och espressomousse med honung

4 portioner, 3 timmar

Fullvuxen dessert med mörka och mustiga smaker.

2 msk flytande honung

1/2 dl espresso

3 ägg

3 dl vispgrädde

Till servering:

chokladdoppade kaffebönor (finns i välsorterade godisbutiker)

150 g mörk choklad, 70 procent

Smält choklad med honung och espresso i vattenbad eller i omgångar i mikron (10 sekunder i taget). Låt svalna lite.

Vispa äggen luftiga och blanda med chokladen under ständig omrörning tills det blir en slät smet. Vispa grädden, blanda ner i omgångar utan att röra för mycket.

Häll upp i fyra små formar, koppar eller glas. Ställ i kylen i minst 2 timmar.

Inför serveringen: Dekorera moussen med chokladdoppade kaffebönor.

Mer läsning

Annons