Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerkock i världsklass

Han är som vilken elitidrottare som helst. Lägger hela sitt liv på is i månader för att ägna sig åt träning, träning och åter träning. Vi fick följa ett hårdpass med Sveriges just nu hetaste mästerkock, Tommy Myllymäki.

Annons
Stjärnkocken Tommy Myllymäki tog hem andraplatsen i Bocuse d'Or, det inofficiella VM:et i matlagning.

Onsdagen den 26 januari var det final i Bocuse d’Or i Lyon i Frankrike, gastronomins svar på Oscarsgalan, fotbolls-VM eller OS i friidrott. Att vinna Bocuse d’Or är helt enkelt det finaste som finns i den kulinariska världen. Det är fint nog att ta sig till final. Tommy Myllymäki tog silver. Vi följde Tommy en hektisk dag under förberedelserna för finalen.

Tommy ser helt oberörd ut där han står och skalar jordärtskockor. De senaste fyra månaderna har han ägnat åt att fundera ut och finslipa sina tävlingsrätter. Tidsödande finlir där många välrenommerade expertsmaklökar fått vara med och tycka till. Sveriges ära står på spel. Bara förberedelserna tar sex timmar varje gång.

– Vad som är världens godaste mat är det väl egentligen ingen som kan säga. Själv skulle jag nog svara en grillad köttbit och en sallad. Många skulle nog hålla med. Men det här är en helt annan sak.

Rätterna har komponerats utifrån de fyra grundelementen – eld, jord, luft och vatten. Presentationen är en stor del av betygsbedömningen, varje garnityr är ett litet konstverk i sig. Vissa ingredienser är obligatoriska och måste ingå. Och fort ska det gå.

– Snabbheten är absolut avgörande. Ju snabbare jag kan göra alla moment desto fräschare blir rätterna. Just nu ligger jag på sju timmar. Målet är att komma ner på fyra.

Efter Bocuse d’Or tänker Tommy Myllymäki, som vann Årets Kock 2007, ta en lång paus från tävlandet framöver.

– Nu ska jag ägna mig åt min familj och andra projekt. Jag har frestat min omgivnings tålamod länge nog.

Kort om Tommy

Ålder: 32 år.

Bor: Jönköping.

Familj: Sambo och dotter.

Aktuell: Som Sveriges representant i Bocuse d’Or, VM i matlagning.

Driver: Julita värdshus utanför Katrineholm och Den Småländska Kolonin i Jönköping.

Äter helst: Kalops.

Äter aldrig: Ravioli på burk.

Dricker helst: Vit bourgogne.

Har alltid hemma: Smör.

Mest överskattade ingrediens: Smaksatta oljor.

Spelar i köket: Just nu reggae och The xx.

Hejar på: Liverpool.

Matförebild: Mamma, Mathias Dahlgren, Karin Fransson.

Mer läsning

Annons