Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket mer än vara jul

Kanel - krydda, doft och julstämningsspridare. Det är hörsäsong för kryddhyllans julkung. Men kanel passar vid så många andra tillfällen.

Annons

Bara för att det råkar stå december i almanackan innebär det inte att man nödvändigtvis är sugen på att frossa i julmat dag ut och dag in. Men en nypa kanel piggar alltid upp och skänker precis lagom julig stämning till köket med sin aromatiska omisskännliga doft.

Och kanelen platsar i betydligt fler sammanhang än väntat. Pimpa dina köttbullar med kanel och du ska få se på grejer. Pudra en aning kanel över din köttgryta och smakerna väcks till liv i ett huj. Spetsa tomatsåsen med kanel för ett förskönande lyft. Förgyll kaffebönorna med en tesked kanel och njut en kryddig kaffekick. Se där, små naggande goda exempel där kanelen får tala klarspråk.

Det vi känner som kanelstänger är i själva verket innerbarken på ett ständigt grönt träd som odlas bland annat på Sri Lanka, i Kina och Indonesien. I Sverige importerar vi mest kanel från Indonesien. I Indien använder man även trädets blomknoppar som krydda. Man brukar skilja på ceylonkanel (även kallad äkta kanel) och kassiakanel.

Kanel finns omnämnd som en krydda redan i Bibeln och hör till en av våra allra äldsta smaksättare.

Förutom att den doftar himmelskt har den dessutom blodsockersänkande egenskaper. Ett uns kanel kan också framhäva sötman hos andra smaker, vilket kan vara ett fiffigt sätt att låta bli att använda för mycket socker.

Men kanel innehåller dessvärre ämnet kumarin som kan ge leverskador, man bör därför undvika att sätta i sig alltför stora mängder.

Mer läsning

Annons