Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mys med bröd

Frukosten är inte bara dagens viktigaste mål. Det är också dagens mysigaste mål. Satsa på ett annorlunda frukostbröd och mys lite extra i helgen.

Annons

Visst kan det ha sin charm att gå ner och köpa färska frallor på hörnet en lördagsmorgon. Men ärligt talat smakar de sällan särskilt mycket – såvida man nu inte råkar ha turen att vara bosatt i samma grannskap som ett surdegsbageri av klass. Oftast blir det till att gräva i de intetsägande plastboxarna i den vanliga matbutiken.

Någon gång ibland kan det vara värt att lyxa till det med eget frukostbröd. Förutom att brödbakning är mental terapi ger det en enorm tillfredsställelse att kunna bjuda på något eget.

En viss procent av befolkningen börjar alltid gnälla ungefär här och säga att de minsann inte kan baka. De här recepten är kanonenkla och kräver inga hushållsassistenter, förkunskaper eller bagarnävar. Det är bara att köra. Ett av dem utgår till och med från gårdagens färdigköpta bröd.

Och har man väl fått in bakning i sin köksrepertoar inser man ganska snart att sååå himla bökigt är det faktiskt inte. Inte så rackarns noga heller för den delen. Det går finemang att svepa i lite vad man råkar ha hemma, bara förhållandet mellan vätska och mjöl är ungefär detsamma.

Testa olika sorters gryn, frön, nötter och torkad frukt för variation. Degvätskan kan också varieras, till exempel med fil och yoghurt.

Ett smart trick för snabba frukostfrallor är att göra vilken bröddeg som helst, men ta hälften så mycket jäst och kallt vatten i stället för ljummet. Arbeta ihop degen, lägg den i en rejäl bunke, täck över med plast och ställ i kylen över natten. På morgonen är det bara att rulla ut till bullar eller bröd som får jäsa en liten stund medan du dukar fram resten och brygger kaffe – och sedan svisch in i ugnen, bara!

Frukosten är värd en smula omsorg. Både för din egen och familjens skull. Som hotellfrukost – fast hemma.

Mer läsning

Annons