Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det primörfestival

Det är primörfestival på landets krogar just nu. Varför inte ställa till med en egen?

Annons

Njut av vårens primadonna och sätt guldkant på vardagen.

Det är få saker i matvärlden som är så efterlängtade som just primörerna. I månader har vi snurrat och vänt på dessa eviga rotfrukter gång på gång och suckat över tomater som smakar just ingenting. Och så plötsligt händer det.

Primörerna slår ut i grönsaksdiskar och på torg. Vi kan käka svensk sparris i parti och minut. Frossa på pinfärska pyttemorötter och knapra rädisor tills vi stupar.

Det är precis så kulinarisk optimism ser ut. Primörer är hopp om våren på tallrik.

Och det allra bästa är primörernas inneboende kravlöshet. De fordrar inte särskilt mycket av kocken bakom kastrullerna. Ju mindre ansträngning desto bättre. Lättkokta med en klick smör och en nypa flingsalt - och plötsligt har du skapat säsongsmagi. Vill du slå på stort kan du hacka ned lite dill och riva över citronskal. Mycket svårare än så behöver det inte vara.

Olika sorters primörer kan dessutom kokas tillsammans. Tänk efter vilka som borde ta längst tid och släng i dem först. Piggingar som sockerärter och sparris åker i allra sist, eller kan med stor förtjusning avnjutas råa.

Och det är korthuggen kärlek som gäller. Ingen primör värd namnet förtjänar att överkokas. Det är en skymf mot primörens finstämda milda smaker. De ska i princip bara ner i kastrullen eller stekpannan och vända.

Så fram med stora varukorgen. Ut och förse dig av naturens fräschaste nytillskott och arrangera din alldeles egna primörfestival. Vårkänslorna lär svalla.

Grönt är garanterat skönt.

Mer läsning

Annons