Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nudelsoppor som helar och stärker

Frusen, trött och lat? Då är en värmande, stärkande och rykande nudelsoppa den perfekta lösningen. Gör gott både i själen, magen och plånboken. Nudelsoppor är flytande mirakelmat.

Annons

I går var det en sådan där dag. En dag när man knappt vill ta sig ur sängen. Ännu mindre ställa sig och laga mat. Halsen svider, huvudet värker och det gör ont i hela kroppen. Ändå är det inte läge att kalla sig sjuk. Bara hängig och håglös medan kroppen är satt på vänt.

Då uppenbarade sig

räddningen. I form av en klarröd porslinsskål med het, kryddig, smakstark, vitlöksdoftande nudelsoppa. Två skedar chilistinn buljong och några pinntag nudlar senare var krafterna tillbaka. Varm i magen och varm i sinnet.

Inte konstigt att man i länder som Vietnam börjar varje morgon med nudelsoppa. Du stannar till med moppen vid en kärra på väg till jobbet. Där står en liten skrynklig tant som slevar upp hemkokt buljong, nudlar och drivor med färska örter i plastskålar. Du langar fram en ytterst modest penning, slafsar i dig hela härligheten och är styrkt och redo för en hård dags arbete.

Vi borde ta efter det där. Kanske inte till frukost, men ändå bemöda oss om att lägga på minnet att det finns en hel nudelvärld att upptäcka bortom de där femkronorspaketen man lever på under studentåren. För ärligt talat smakar de mest konstgjort.

Gör nudelsoppa på riktigt i stället. Så värst mycket svårare är det faktiskt inte. Med enkla medel och några vassa ingredienser kan du åstadkomma stärkande underverk i enklast tänkbara soppform.

Nudlarna gör dig dessutom rejält mätt på kuppen. Välj själv hur mycket du vill hysta i, själv gillar jag när det är mycket buljong och mindre mängd nudlar. Men det beror förstås på själva situationen och hur pass ynklig du känner dig. Det finns dessutom en mängd olika nudelsorter att tillgå. En rolig och billig upptäcktsresa.

Nudelsoppa är latmaskens bäste vän och botar det mesta. Allt från förkylning till diffus hopplöshetskänsla. Som extra bonus smakar det alldeles, alldeles fantastiskt. Snabbmat när den är som bäst.

Mer läsning

Annons