Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygamla maträtter

Varje landskap har sina delikatesser och nu finns gamla och nya landskapsfavorieter samlade i en ny kokbok. Hälsinge Hamboni korades till vinnare.

Annons

Tony Wallin, till vardags chefredaktör för tidningen Buffé, har som redaktör för nya boken "Sveriges nya landskapsrätter" ätit sig från norr till söder och sållat bland 3 000 recept. Av dem har 250 provlagats och avsmakats av lokala jurygrupper runt om i landet.

Tony Wallin har suttit med i samtliga jurygrupper – och därmed smakat alla bidrag.

Inför bokens publicering fick svenska folket möjlighet att rösta fram sina favoriter bland lokala landskapsrätter. I samlingen finns klassiker som pitepalt, ostkaka och långkål. Som komplement till kända och djupt rotade recept har deltagare från alla landskap fått skicka in ett eget recept på en modern landskapsrätt med lokal anknytning.

Recepten bygger på lokala produkter från småproducenter.

Tre finalister utsågs i varje landskap och provsmakades av jurygrupper som bestått av alltifrån landshövdingar till lokala matlagningsprofiler, handlare och hushållningssällskap. Åtta av vinnarna valdes sedan ut till en riksfinal.

Vinnaren av hela rasket blev Lisa Gustavsson Flygt från Hälsingland, som skapat rätten Hälsinge Hamboni – en nutida tolkning av den klassiska Hälsingeost-

kakan, i hennes version påminner om den cypriotiska ”gnisselosten” halloumi, enligt Tony Wallin en värdig vinnare med en bra blandning av lokal tradition och modern mat med influenser från andra länder.

Mer läsning

Annons