Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omelett mer än ett kamerasmajl

Omelett är alltid rätt. Den smarta lösningen när kassan är skral och inspirationen noll. I dag bjussar vi på några alternativa lösningar till kungen av äggrätter.

Annons

Det finns förmodligen lika många teorier om hur en omelett ska lagas som det finns folk som mimat ordet framför en kamera. Alla har sin egen strategi. Jag är inte den som vill komma här och påstå att folk har fel, men det finns några vanliga myter och misstag. Jag tänkte försöka hjälpa dig att undvika dem och visa vägen till en fluffigare, härligare omelett.

Använd bara ägg. Många recept förordar någon form av tillsatt vätska. Vatten, mjölk, grädde och så vidare. Jag hävdar att det är båg. Det gör konsistensen seg och smaken jolmig. Håll dig till ägg. Bra ägg.

Var inte rädd för att vispa. Vissa envisas med att en omelettsmet bara ska röras runt lite försiktigt med gaffel. Fel, fel, fel! som Brasse skulle ha sagt. Vispa ordentligt så att det kommer in mycket luft i äggen och du får en skummig, homogen ljusgul smet.

Använd teflonpanna. Det verkar kanske fjompigt, men just i det här fallet är gjutjärnspannor enbart till för masochister. Det är snudd på omöjligt för en vanlig dödlig hemmakock att lyckas vända en omelett intakt utan en teflonpanna. Men grattis om du hör till de lyckliga.

För en helt vanlig omelett är det viktigt att fyllningen är tillagad innan den korsas med äggsmeten. Annars riskerar den att vätska sig inne i omeletten och ställa till med allmänt elände.

Jobba med pannan. Alltså inte den i ansiktet, utan den du har på spisen. En omelett mår bara bra av att vara i konstant rörelse. Skrapa kanterna, skaka och vrid på stekpannan. Se till att inget fastnar och låt smeten rinna hit och dit för att stelna precis lagom.

Ha inte för hög värme. Då får du en bränd botten och en slajmig yta. Dåligt koncept på omelett om du frågar mig. Kör på medelvärme och snåla inte med fettet. Vill du ha en fin yta går det alltid att avsluta under grillelementet i ugnen.

Se där. Nu är det bara att knäcka ägg så det står härliga till. Ladda din omelett med lagom mängder av din favoritfyllning eller vad skåpen nu råkar bjuda på.

Lysande januarimat som håller måttet året om.

Mer läsning

Annons