Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare bakom Närkes landskapsrätt

Kökschefen på Virginska skolan fick i höstas en hel del kritik från skoleleverna för maten. I dagarna tar han emot pris för sin rätt Stormaktslåda, som bland hundratals bidrag blivit utsedd till Närkes Landskapsrätt.

Annons
Så här ser den ut, den nyligen utsedda landskapsrätten för Nerike.

I höstas var maten vid Virginska skolan i Örebro ett hett debatterat ämne. Eleverna ställde sig kritiska till maten trots att den är både närproducerad, välgjord och näringsriktig enligt kökschefen Fredrik Kämpenberg.

– De är vana vid färdigmaten, men det är klart att jag tar åt mig, säger han. Jag vill ju dra mitt strå till stacken och vara med i det här förändringståget. Min strävan är att servera schysst och rättvis mat och grundidén är att vi ska laga den själva, sa Fredrik Kämpenberg då.

Nu står Fredrik Kämpenberg som segare i ICA:s mattävling som just nu utser landskapsrätter runt om i Sverige. Bland hundratals bidrag har hans ”Stormaktslåda” blivit utsedd till Närkes landskapsrätt.

– Jag älskar öl och skomakarlåda så jag utgick från detta när jag tog fram mitt recept. Eftersom jag jobbar i ett skolkök kändes det också viktigt att skapa en rätt som både innehåller lokalt producerade råvaror och ingredienser som inte är allt för dyra. Det känns fantastiskt att min rätt blev utsedd till Närkes nya landskapsrätt, säger Fredrik Kämpenberg i ett pressmeddelande från ICA.

Mer läsning

Annons