Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recept: Bjud på mustig höstmeny

Hösten är här. In med vilt, svamp och rotsaker i köket. Fira naturens eget färgfyrverkeri med en härlig höstmeny.

Annons

Alla årstider har sin tjusning för den som gillar att laga mat. Men frågan är om inte hösten är den tid då man verkligen går igång som köksmänniska. Man liksom bara längtar efter mustiga grytor, doftande svampstuvningar och saftiga viltstekar.

När naturen skiftar till sitt vackraste jag vill man plocka in hela rasket i köket och förmedla allt det fina i tallriksform. Det är också om hösten man fylls av kärlek över de nordiska råvarorna och vår närhet till det vilda och naturliga. Ja, just i detta nu är det sannerligen läge att vara tacksam.

I dag har jag därför totat ihop en höstmeny med några av mina favoritsmaker så här års. Se den som en inspiration, plocka några guldkorn eller laga den från början till slut. Det mesta går att byta ut mot dina egna favoriter eller sådant som råkar ligga och skräpa i just din trädgård, frys, fruktkorg eller skog.

Till järparna har jag valt älgfärs eftersom det är hyfsat lätt att få tag i - även för den som inte råkar vara utrustad med bössa eller jagande vänner. Men det går självfallet att byta ut mot annan valfri färs, vild som tam. Det är framför allt känslan jag vill åt. Den bruna matens inneboende mysfaktor kan under stundom klå vilken färgsprakande salladsfest som helst.

Så passa på att frossa i svamp, frukt och rotsaker medan tiden är inne. Spara inte på smaker som framhäver det vilda. Själv gillar jag att häva i smakförhöjare som portvin, rosmarin, grönpeppar, dijon och soja.

Till den här typen av mat är det också läge att titta i backspegeln och tänka ursvenskt. Kokt potatis, några lättkokta morötter, en klick gelé och kanhända någon i din närhet har lyxat till det och lagt in egen gurka? Tillsammans med en trave vilda järpar skapas retromagi på hemmaplan.

Fram för mera murrig mysmat i hösttappning.

Mer läsning

Annons