Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recept: Frikadeller med finess

Det är inte alltid maten som skriker högst som vinner. Ibland är vinnaren finstämt tystlåten.I dag serverar vi frikadeller med stil.

Annons
Gillar du frikadeller?

Det finns något sublimt över frikadeller. En nedtonad mjukhet som lägger sig snällt tillrätta i munhålan och gör en mild till sinnet. Ingen kaxig stekyta, ingen eldfängd kryddning, inget simmande i brunsås.

Frikadeller är den lågmälda kusinen till mammas köttbullar. Oftast små och färgmässigt oansenliga eftersom de kokas försiktigt i stället för att stekas brutalt i panna. Men smaken blir makalös i all sin finstämdhet när tonerna från köttet och buljongen smälter samman på ett smått förtjusande vis.

Du kastar inte i dig frikadeller. Du måste ge dig tid att känna efter vad de smakar - egentligen. Hitta de där små, små nyanserna. Och kanhända behöver du dessutom brotta ner dina fördomar mot gråhet, skolmatsalar och tristess. Du måste helt enkelt anstränga dig lite för att försöka förstå frikadellens till synes färglösa finess.

Förr i tiden var det betydligt vanligare att koka färsbullar än att steka dem. De kokta versionen dominerade klart under 1700- och 1800-talet. Nu förekommer frikadeller alltmer sällan, men när så sker vanligast i form av "sovel" i soppa för att göra anrättningen lite matigare. Steget till dagens hajpade asiatiska dumplings är inte jättelångt. De är milda och fräscha, vanligtvis ångade och står för den bästa sortens tröstmat när vindarna börjar vina om knuten. Nästan som frikadeller.

Och precis som

vanliga stekta köttbullar kan frikadeller göras på många typer av färs, men personligen tycker jag att kalvfärs är idealiskt. Den milda smaken är som gjord för att puttra i en mustig buljong, som sedan med fördel kan redas och serveras med de små bollarna.

I Danmark är frikadellerna av ett helt annat slag. De lagas oftast på fläskfärs och med en hel del lök. Eftersom mjöl används som bindemedel blir de lite "studsigare" än våra köttbullar, men smaken är saftig, pigg och god.

Känner du dig fortfarande tveksam uppmanar jag dig att testa pastarätten med syrlig citronsås och små minifrikadeller på kalvfärs här intill. Ljuvlig höstmat när den är som allra, allra bäst. Men hur man än vrider och vänder på sin kära köttbulle vill jag uppmana alla att ge frikadellen en ärlig chans. Riktig mat med gammaldags stil och nu med modernt sällskap.

Mer läsning

Annons