Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recept: Krydda maten med solsken

Sött, saftigt och smakrikt. Kokos är ett smart sätt att få exotiskt stuk på köket. Mat med smak av sol.

Annons

Ända sedan jag var liten och satt i mormors kök och kalasade på hembakta kokostoppar har jag älskat kokos. Mormor bakade småkakor stup i kvarten och till hennes stora besvikelse var jag föga road av att gå loss på kakfatet. De gyllengräddade kokostopparna kom som en räddande befrielse efter alla drömmar, flarn och rån. De var ju så saftiga. Och goda.

Sötnötig smakDet säger en del om kokosens inneboende storhet. Den där saftigheten och sötnötiga smaken som går utanpå allt annat.

Kokos är dessutom en utmärkt konsistensgivare även i flytande form. Lite krämig kokosmjölk, eller ännu hellre kokosgrädde, rundar av pikanta smaker på ett alldeles förtjusande vis.

På senare år har det blivit supertrendigt att dricka kokosvatten, som sägs vara naturens egen sportdryck och återställer vätskebalansen på ett kick. Själv tycker jag att det smakar smått förfärligt, men har sakta börjat vänja mig och tvingats erkänna att det ligger något i hajpen. Den höga kaliumhalten tycks bota både illamående och uttorkning.

Solsken i köket

Vattnet är vätskan som finns inne i själva kokosnöten, medan kokosmjölk består av riven eller pressad kokos blandad med vatten. Ju mer vatten, desto mindre naturlig är kokosmjölken. Det är ofta enorm skillnad på olika märken, de bästa hittar du i asiatiska butiker.

Kokosflingor går att använda i många fler sammanhang än man skulle kunna tro. Perfekt att bröa kakformar med eller som panering till skaldjur, fisk och kyckling. De större kokosflagorna ger skönt knaster åt en sallad eller soppa. Rosta gärna kokosen lätt i torr stekpanna så lyfter smaken ännu ett snäpp. På köpet får du både fyllighet, djup, konsistens och en behaglig diskret sötma.

Att laga mat med kokos är att släppa in ett fång solsken i köket. Det vore väl dumt att avstå?

[email protected]

Mia Gahne/TT

Mer läsning

Annons