Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recept: Majs för mysiga stunder

Majs är mättande mysmat för många. Allra roligast om man får plocka den själv. Ställ till med majsfest för hela familjen.

Annons

Vajande majsfält blir en allt vanligare syn i Sverige. Det gör mig glad. Majsen är inte bara vacker att titta på när den växer, det är också ett billigt nöje att åka och plocka själv - med eller utan småfolk som hjälpredor.

Nykokta eller grillade majskolvar är opretentiös festmat som kräver minimalt med ansträngning. Inte konstigt att den odlats i tusentals år. Den söta milda smaken har alltid tilltalat människan. Dessutom räknas majs tekniskt sett inte som en grönsak utan som spannmål. Mjölet är med andra ord minst lika eftertraktat som själva kornen.

Genmanipulerad

Tyvärr är det också den grönsak som blivit allra mest utsatt för genmanipulation. Därför kan det vara en god anledning att välja ekologisk majs.

Majsen ska inte tillagas för länge, då blir den hård och seg. Tio-tolv minuter i lättsaltat vatten brukar vara lagom. Och har du inte plockat in grillen ännu är det ett lysande tillfälle att utnyttja den en sista sväng. Det händer nämligen något magiskt när de söta saftiga kornen krockar med den där nötiga brända kolsmaken. Räkna med en dryg kvart på grillen. Du kan också förkoka majsen ett par minuter om du är otålig.

Och har du riktigt bråttom går det faktiskt utmärkt att lägga in majskolven i mikron. Runt 4 minuter på full effekt brukar vara lagom.

Majs i maten

Men jag vill också slå ett slag för att använda själva kornen i matlagningen. De smakar så oändligt mycket mer än den konserverade onödigt söta majsen. Det kan tyckas knepigt att karva loss dem från själva fästet, men det är faktiskt busenkelt. Allt som krävs är en hyfsat vass kniv och lite tålamod.

Har du väl testat lär du bli fast för evigt. För det är skillnad på majs och majs. Just nu är åkrarna fulla av svensk pinfärsk majs. Varför inte ställa till med majskalas - redan i kväll?

[email protected]

Mia Gahne/TT

Mer läsning

Annons