Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recept: Mys med eget julgodis

Ingen jul utan godis. Att göra eget är bästa sortens pyssel. Gott att kalasa på och en prima present. Sätt fart på tomteverkstaden!

Annons

Jag kan fortfarande minnas hur det doftade i köket när mamma stod och kokade julkola. En ljuvlig arom av karamell, vanilj och smält smör spred sig från spisen. Det klipptes smörpapper och packades in kola så det stod härliga till. Inte en plomb var oberörd.

Ingen doft

De där dagarna är sedan länge passé. Nu köper vi färdigt julgodis - för det är ju så mycket enklare. Men också garanterat doftfritt, mysfritt och pysselfritt. Tre faktorer som hör julen till. För julen ska dofta, vara mysig och pysslig för att kännas riktigt på riktigt. Vi kokar för lite kola helt enkelt.

Personligt inslag

Jag bestämde mig för att ta tag i saken. Ställde mig vid spisen och skapade julstämning alldeles på egen hand. För din och min egen skull. Fast besluten om att det måste gå att skapa kul julgodis utan att göra alltför stor affär av saken. En modernare version av mammas kola, fast med annorlunda och personliga inslag som chili, pistasch och rosmarin.

Poppis present

Se dagens recept som inspiration eller en vägledning tillbaka till dofternas julstök. Om inte annat är hemlagat julgodis en mäkta populär present att ge bort i dessa tider. Och har du inte tid eller ork går det alltid att fuska genom att piffa till köpegodis, som till exempel de ursnygga marshmallowsklubborna här intill.

Och ja, jag tvingade förstås mamma att rota fram sitt gamla kolarecept ur gömmorna. Håll till godo!

[email protected]

Mia Gahne/TT

Mer läsning

Annons