Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recept: Nu tändas tusen svenska grillar

Grillning har blivit svenska folkets nationalnöje. Nu är det dags att plocka fram grillen på allvar. Vi firar grillpremiär med att bjuda på en meny med glöd.

Annons

Låt mig bara slå fast en av mina personliga övertygelser och trognaste käpphästar: Alla kan grilla.

Du som nu sitter och skakar skeptiskt på huvudet och tänker: "Nä, nä. Det där överlåter jag åt andra." Skärp dig! Det sitter enbart i huvudet.

Man kan vara mer eller mindre bra på att grilla, det finns massor av knep och trix att lära sig och man kan misslyckas mellan varven. Kan du sätta på en ugn, så kan du grilla. Du förstår att det är skillnad på 275 grader och 100 grader, eller hur? Och du inser att ugnen måste bli varm innan du sätter igång. Mycket svårare är det faktiskt inte.

Och framför allt har det inte det minsta med kön att göra. Det handlar bara om självförtroende. Och till viss del en smula erfarenhet.

Men någonstans måste vi ju börja. Här är några simpla grundtips:

+ Lär dig att vänta - Kolen ska vara grå som en raggsocka innan det är dags att sätta igång. Det ska knappt gå att hålla handen över. Det tar längre tid än du tror.

+ Torka av - Kött och annat ska vara så torrt som möjligt så att fett och olja inte droppar ned och fattar eld. Förkolnad mat gör ingen glad.

+ Skilj på direkt och indirekt - Gör en avdelning med kol och en utan. Den med kolen blir varmast, där fixar du ytan. På den utan låter du det steka klart utan att brännas vid.

+ Använd locket - Då fungerar grillen precis som en ugn. När ytan är klar lägger du på locket och låter köttet/fisken gå klart. Lyft inte för ofta (tänk ugnslucka).

+ Sträck på dig! - Du kan. Alla kan. Enda sättet att lära sig grilla är att träna.

Lycka till vid grillen i sommar! Vår meny blir en prima premiär.

[email protected]

Mia Gahne/TT

Mer läsning

Annons