Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recept: Piffa till med pepparrot

Pigg och piffig som få och så smakrik att den får tårarna att trilla.Sätt sting på tillvaron med en rejäl dos pepparrot.

Annons

Vissa saker kan man bara inte få nog av. Jag kan drabbas av en intensiv längtan efter färskriven pepparrot. Tänk dig en kärleksfullt sjuden fiskstjärt, ett gäng handskalade räkor, skirat smör, finplockad dill - och så veritabla drivor av nyriven pepparrot. Då är det pepparroten som gör jobbet. Den sätter fart och fläkt på hela härligheten. Sting med stort S.

Den stickiga, pigga och på gränsen till ettriga doften och smaken kommer från en flyktig eterisk olja. Därför ska du alltid vänta med att riva och tillsätta pepparrot till precis innan den ska användas. Den snudd på smärtsamma pepprigheten förlorar väldigt snabbt i intensitet och minskas dessutom av värme.

Färsk pepparrot bäst

Pepparroten är släkt med senap. Ofta kan pepparrot ersättas med dijonsenap, och båda passar ofta till samma saker, som till exempel fisk, rotfrukter, kokt kött, äpplen, kål, citron och krämiga såser.

Pepparroten har existerat i Sverige ända sedan medeltiden och är en viktig del av vårt nationella matarv. I slutet av 1800-talet odlades det pepparrot i var och varannan torpartäppa, men i dag finns det bara ett fåtal odlare kvar - varav de största i Halland.

Slå till

Hittar du en burk riven pepparrot från Fjärås är det bara att slå till. Den har mer krut och håller längre än de större märkena som ofta består av importerad råvara.

Men i nio fall av tio rekommenderar jag ändå färsk hel pepparrot. Då är den mest till sin fördel och smakar precis lika piggt som den ska. Köp pepparrot som är hård och fast i konsistensen. Förvara den helst i fuktigt hushållspapper inuti en öppen plastpåse. Då kan den hålla upp till en månad i kylen.

Piffa med pepparrot. En pålitlig svensk klassiker.

[email protected]se

Mia Gahne

Mer läsning

Annons