Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Alla kan laga mat”

Annons

Spaghetti med stora räkor

Spaghetti con gamberetti

4 personer, 15–20 minuter

500 g spaghetti

500-600 stora, hela, tinade räkor, skalade, men gärna med stjärtskalet kvar. Spara det avrunna räkspadet. Normalstora räkor kan användas.

4 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, hela

2 små peperoncino (hel, torkad chili)

250 g körsbärstomater, delade i halvor

3 msk finhackad persilja

salt

2 msk finhackad persilja

Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull under tiden som tomatsåsen tillreds. Lägg ner spaghettin så att den är klar samtidigt som tomatsåsen är tillagad och klar.

Värm olivolja i en kastrull/stor stekpanna, lägg i vitlök och peperoncino. Låt dem fräsa tills vitlöken börjar ta färg. Lägg i räkorna, strö över salt, rör om och stek dem långsamt i cirka 3–4 minuter. Ta upp räkorna och lägg dem på en tallrik. Plocka upp peperoncinon och släng dem.

Lägg tomater och persilja i kastrullen/stekpannan, strö över lite salt och späd med ev räkspad. Låt tomaterna puttra under lock på låg värme, i cirka 5–8 minuter. Ta upp vitlöken, som kastas och ställ pannan åt sidan.

Ta upp pastan när 1 minut av koktiden återstår, låt den rinna av och häll den i tomatsåsen. Låt den koka i såsen i ca 1 minut, tills den är ”al dente”. Blanda noga och smaka av med salt. Det är viktigt med rätt sälta på den här rätten.

Blanda försiktigt räkorna i tomatsåsen utan att röra om (för att undvika att bitar av stjärtskal blandas med såsen). Spara några räkor till garnering.

Lägg upp spaghettin i djupa tallrikar. Toppa med räkor och strö över lite persilja.

Gryta på linser och kikärter med smaksatt ricotta

Zuppa di lenticchie e ceci con ricotta

4 personer, 15–20 minuter

2 burkar (à 400 g) konserverade linser, gröna, avrunna

1 burk (à 400 g) konserverade kikärter, avrunna

3 tomater, sköljda och skurna i små bitar

1 msk olivolja

2 små gula lökar, finhackade

2 msk finhackad färsk timjan

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1/2 liter grönsaksbuljong (på fond eller tärning)

Ricottan:

250 g ricotta, avrunnen (lägg i en sil och rör om lite lätt så att ev vätska rinner av)

1 liten vitlöksklyfta, pressad

1 msk finhackad färsk timjan

1 krm salt

1/2 krm svartpeppar

Värm upp olivolja i en kastrull, lägg i löken och låt den fräsa i 3 minuter utan att få färg.

Häll ner linser, kikärter och tomater och låt dem fräsa tillsammans med löken i 2 minuter. Rör i timjan (2 msk), salt och peppar och tillsätt sedan buljongen som ska täcka linser och ärtor. Koka grytan långsamt i 5 minuter. Rör försiktigt om då och då och späd med ytterligare lite buljong om det behövs.

Lägg ricottan i en skål och blanda i vitlök, timjan, salt och peppar, under tiden som grytan kokar.

Servera grytan i djupa tallrikar. Klicka över ricotta med hjälp av en sked. En skiva gott lantbröd passar bra till.

Fiskfilé med sardeller, kapris, tomat och ris

Pesce al pomodoro, acciughe e capperi con riso4 portioner, ca 20 minuter

4 dl arborioris

1 liter hönsbuljong (på fond eller tärning)

4 färska fiskfiléer à ca 150 g, av torsk eller annan fisk eller fryst fiskfilé

4 tomater, skurna i små tärningar

4 sardellfiléer i olja, skurna i små bitar

2 msk kapris

2 msk finhackad persilja

1/2-1 tsk salt

3 msk olivolja

1 krm svartpeppar

Häll 7 dl av buljongen i en kastrull, tillsätt ris och låt det koka enligt anvisningarna på förpackningen. Späd med buljong, lite i taget, allteftersom den kokar in. När riset är klart ska det vara mjukt men ”al dente” (ha lite tuggmotstånd).

Fisken tillagas under tiden som riset kokar. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Lägg i tomatbitar, sardeller, kapris, persilja och salt. Låt såsen puttra i cirka 10 minuter. När såsen kokat samman lite, smaka av med salt och peppar. Ställ pannan åt sidan.

Strax innan riset är färdigkokt, ställ tillbaka tomatsåsen på värmen. Lägg ner fiskfiléerna i pannan, skeda över lite av såsen och låt dem puttra i denna, cirka 5–6 minuter.

Servera fisken genast med ris vid sidan om. Ös tomatsås över riset.

Mer läsning

Annons