Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångkokta kycklingdumplings

20 stycken, 30 min
Dumplings är en favorit att ångkoka. Man kan även steka dem i panna och sedan slå på en skvätt vatten när de fått lite yta.

Annons

20 dimsum-, wonton-, eller gyozaplattor (finns i asiatiska butiker)

400 g kycklingfiléer eller -färs

2 salladslökar, finhackade

1 dl vattenkastanjer, finhackade

1/2-1 röd chili, finhackad

3 cm färsk ingefära, riven

1/2 kruka färsk koriander, grovhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 tsk sesamolja

salt

Dippsås:

1 dl soja

2 msk sesamolja

4 msk risvinäger

1 tsk akaciahonung

1-2 tsk chiliflakes eller 1/2-1 röd chilifrukt

2 tsk sesamfrön

1 lime

Hacka kycklingen fint om du inte använder färs. Blanda med lök, vattenkastanjer, chili, ingefära, koriander, vitlök, sesamolja och lite salt.

Fukta kanterna på en dimsumplatta i taget med vatten, lägg en tesked fyllning i mitten och nyp ihop hörnen till ett knyte. Låt vila i 5 minuter.

Blanda under tiden alla ingredienser till såsen och låt stå en stund och samla smak.

Placera knytena tunt med olja och placera dem i en ångkokningsinsats (kan bland annat köpas billigt i asiatiska butiker) i en kastrull med en bottenskyla kokande vatten. Ångkoka knytena i 5 minuter. Dela en dumpling på mitten för att kontrollera att kycklingen är genomkokt.

Dippa knytena i såsen. (TT)

Mer läsning

Annons