Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arabisk stjärnkock bjuder till

Recept till: Tabbouli - Persiljesallad med bulgur, lammstek på libanesiskt vis med kryddris och Ashta-pudding.

Annons

Tabbouli - Persiljesallad med bulgur4-6 portioner, 20 min

Omtyckt sallad som serveras till det mesta. Chef Ramzis matlagningsskola har lagat världens största tabbouli på 3 557 kilo, som hamnade i Guinness rekordbok.

Man kan också använda grövre bulgur, tillagad enligt anvisningarna på förpackningen.

3 tomater

2 gula lökar

9 dl hackad bladpersilja

1 dl hackad färsk mynta

1 3/4 dl fin bulgur

1 1/2 tsk salt

3/4 tsk svartpeppar

1 dl citronsaft

1 dl olivolja

1. Skölj tomaterna, skiva dem tunt och skär dem sedan i små tärningar.

2. Finhacka löken. Blanda med tomater, hackad persilja och mynta i en skål.

3. Skölj bulgurgrynen två gånger och pressa ur allt vatten. Använder du grövre bulgur, tillaga enligt anvisningarna på förpackningen. Tillsätt grönsakerna, salt, peppar, citronsaft och olja. Blanda noga.

4. Servera kallt. Dekorera gärna med salladsblad och citronklyftor.

Lammstek på libanesiskt vis med kryddris4-6 portioner, 90 minuter

Vid festliga tillfällen i Libanon tillagas ett helt lamm på samma vis, men det ju vara lite svårt att göra hemma! Det här blir ganska mycket ris, men det är gott till annat också dagen efter.

1 lammstek, cirka 1 kg

6 msk vegetabilisk olja

salt

nymalen svartpeppar

3 msk finhackad gul lök

2 tsk pressad vitlök

400 g lammfärs

9 dl långkornigt ris, sköljt och avrunnet

1 tsk malen kardemumma

riven muskotnöt

1 tsk kanel

1 tsk spiskummin

ca 12-15 dl köttbuljong

2 msk skållad mandel

3 msk pinjenötter

3 msk pistaschnötter

1. Gnid in lammsteken med häften av oljan och bryn i en stekgryta tills det får färg runtom. Salta och peppra.

2. Stek i ugnen i 150 grader tills innertemperaturen når 58-62 grader, beroende på hur rosa du vill ha köttet.

3. Hetta under tiden upp resten av oljan i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök. Häll i lammfärsen när löken är gyllenbrun.

4. Bryn färsen lätt. Häll sedan i riset och rör om under 5 minuter. Tillsätt kryddorna.

5. Slå på så pass mycket buljong att det täcker riset plus lite extra. Koka upp, lägg på lock och sjud på svag värme tills riset är klart.

6. Fräs mandlarna gyllene tillsammans med pinjenötterna i extra olja.

7. Lägg upp riset på ett fat. Placera lammsteken ovanpå, hel eller i skivor. Garnera med mandel, pinje- och pistaschnötter.

Ashta-pudding6-8 portioner

Ashta är en form av arabisk efterrättspudding. Under sitt Sverigebesök garnerade Chef Ramzi desserten med rårörda lingon.

14 dl mjölk

4 3/4 dl florsocker

1 dl maizena

2 msk rosenvatten

1 msk apelsinblomsvatten

ev russin

Garnering:

rårörda lingon

hackade pistaschnötter

1. Koka upp 12 dl mjölk, tillsätt florsocker och vispa tills sockret har löst sig.

2. Lös upp maizena i den resterande kalla mjölken.

3. Låt kastrullen stå på medelvärme och häll i maizenaredningen samtidigt som du vispar oavbrutet.

4. När mjölken börjar tjockna tillsätts rosen- och apelsinblomsvattnet.

5. Tillsätt eventuellt russin. Häll upp i skål eller på ett fat och garnera till exempel med rårörda lingon och/eller hackade pistaschnötter.

Att dricka till Förrätt: Château Ksara Blanc de Blancs (3210), 99 kronor.

Huvudrätt: Château Ksara Reserve du Couvent (12596), 89 kronor.

Alkoholfritt:

Isvatten med färska myntakvistar.

Mer läsning

Annons