Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broccoligratäng med kryddbacon

Annons
Broccoligratäng går alltid hem. Här får den extra smak av spiskumminkryddat bacon.

4 portioner, 30 min

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl mjölk eller grädde

1 dl kokvatten

ev lite vitt vin

2 tsk paprikapulver (gärna rökt)

riven muskot

salt

nymalen svartpeppar

2 dl riven ost med smak

75 g bacon

2 tsk hel spiskummin

500 g broccoli, färsk eller fryst

Dela färsk broccoli i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten någon minut eller tills den knappt är klar. Låt rinna av, men spara 1 dl av kokvattnet.

Mjukfräs lök och vitlök i smöret i en kastrull utan att den tar färg. Pudra över mjölet och låt fräsa i en minut. Späd med lite mjölk eller grädde i taget under omrörning. Fortsätt späda med kokvattnet och kanske en skvätt vin. Tillsätt 1 tsk paprikapulver, riven muskot, lite salt och peppar. Rör ner osten (spara lite) och smaka av. Häll upp broccolin i en smord ugnsfast form och slå över såsen.

Lägg ut baconskivorna på en skärbräda, strö över spiskummin och resten av paprikapulvret på båda sidor. Fördela baconskivorna ovanpå gratängen. Strö över lite extra ost.

Gratinera i 225 grader i 10-15 min eller tills baconet och ytan fått fin färg och broccolin är genomkokt. Servera med en fräsch sallad.

Mer läsning

Annons