Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Citron sätter guldkant

Annons

CITRONRISOTTO MED SKALDJUR 4 portioner, 45 minuter12 dl grönsaksbuljong

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 fänkålshuvud

4 dl risottoris, t ex vialone nano eller arborio

smör

olivolja

1 1/2 dl vitt vin

1–3 tvättade citroner

2 dl riven parmesan

250 g kräftstjärtar

250 g skalade räkor

1 knippa bladpersilja

1 msk hackad rosmarin

salt

nymalen svartpeppar

LIMONCELLOItaliensk citronlikör. På Amalfikusten gör alla sin egen.

1–2 flaskor, 4 veckor

8 ekologiska citroner

70 cl vodka

200-300 g socker, efter smak

3 1/2 dl vatten

Tvätta citronerna noga om de inte är ekologiska. Skala med potatisskalare utan att få med det vita. Strimla skalen och lägg i en väl rengjord glasburk. Häll över sprit. Sätt på lock och ställ svalt och mörkt (en garderob går bra) i en vecka.

Koka upp socker och vatten, låt koka i fem minuter tills sockret löst sig och sedan svalna. Häll ner lagen i burken och ställ tillbaka i mörkret. Vänd då och då.

Sila efter två veckor och häll upp på flaska. Sammanlagt ska limoncellon helst stå i fyra veckor innan den är klar.

Serveras iskall direkt från frysen. Det är också väldigt gott på vaniljglass.

CITRONSPETT PÅ SNABB POTATISGRATÄNG 4 portioner, 40 minuter

2 tvättade citroner

500 g fläskfilé

2 msk soja

1–2 tsk svartpeppar eller citronpeppar

1–2 tsk smulad torkad rosmarin eller 1 msk färsk

2 vitlöksklyftor

1 påse fryst tärnad potatis, 600 g

2 dl riven lagrad ost

1 tsk paprikapulver

salt och peppar

2 dl grädde av valfri fetthalt

olivolja

Skär köttet i två cm tjocka skivor och blanda med soja, peppar och rivet skal från den ena citronen. Tillsätt rosmarin, riven vitlök och salt och gnid in köttet ordentligt.

Dela den andra citronen på längden och skär den sedan i tunna skivor. Varva kött och citronskivor på fyra grillspett.

Koka upp potatisen och koka i 3-4 minuter. Slå av vattnet. Blanda potatis, ost, paprikapulver, salt och peppar i en smord, ugnsfast vid form. Slå grädden över potatisen och placera spetten ovanpå potatisbädden. Pensla spetten med olja och ställ in formen mitt i ugnen. Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter eller tills potatisen är klar och köttet fått fin färg.

Servera med grönsallad.

LEMONCURD MED INGEFÄRA 1-2 burkar, 15-40 minuter

4–6 tvättade citroner

2 msk riven färsk ingefära

2 1/2 dl socker

125 g smör

4 stora ägg

Riv skalet från citronerna. Pressa saften, du behöver sammanlagt 1 1/2 dl. Blanda skal och saft med ingefära, socker och smöret skuret i kuber i en värmetålig skål. Placera skålen ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Rör då och då med en träslev tills sockret har löst upp sig och smöret har smält.

Tillsätt lätt vispade ägg och fortsätt röra tills det tjocknat och röran täcker slevens baksida. Det tar cirka 20–25 min, rör ofta för en slät curd.

Häll upp i väl rengjorda och varma glasburkar. Sätt på lock och låt svalna innan de ställs in i kylen.

Tips : Kan även göras i mikrovågsugn på högsta effekt i 5–7 minuter, pausa då och då för att röra. Supersmidigt!

Mer läsning

Annons