Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Creps, pannkaka och plättar

Annons

Matiga plättar eller pannkakor som smakar suveränt med en smarrig laxröra med räkor. Kan även stekas i våffeljärn.

Rotfruktsplättar med lax- och räkröra 4 portioner, 90 minuter

cirka 400 g rotfrukter, t ex rotselleri och morötter

2 vitlöksklyftor

1 dl grädde

4 1/2 dl mjölk

1/2 dl öl

3 ägg

1 dl vetemjöl

salt

nymald svartpeppar

örtsalt

riven muskot

Laxröra med räkor:

100 g kallrökt lax, strimlad

100 g räkor

1/2 dl Kalles kaviar

2 msk riven pepparrot

cirka 1 tsk citronsaft + lite rivet skal

200 g philadelphiaost

nymalen svartpeppar

salt

Skala rotfrukter och vitlöksklyftor. Skär rotfrukterna i mindre bitar och låt koka sakta tillsammans med vitlöken i grädde och mjölk tills bitarna mjuknat. Låt rinna av, men spara gräddmjölken. Mixa rotfrukterna eller mosa med gaffel.

Blanda moset med 1 1/2 dl av gräddmjölken, öl, två ägg och en extra gula, samt mjöl. Tillsätt kryddor och smaka av. Låt smeten stå och svälla i en timme.

Blanda samtliga ingredienser till laxröran under tiden.

Hetta upp ett pannkaksjärn eller en plättlagg. Grädda i smör i omgångar tills ytan blir gyllenbrun. Servera med laxröran.

Så här års vill jag ha trattkantareller i precis allt. Väldigt gott även till pannkakor visade det sig.

Crepes med ricotta, spenat och trattkantareller 4-5 portioner, 1 timme

Pannkakor:2 dl vetemjöl

2 dl öl

1 1/2 dl mjölk

4 ägg

riven muskot

salt

Fyllning:

450 g tinad bladspenat

200 g trattkantareller

smör

250 g ricottaost

salt

nymalen svartpeppar

riven muskot

färskriven parmesan

Blanda mjöl, öl, mjölk, ägg, riven muskot och en nypa salt. Vispa till en slät smet och låt stå och svälla i en halvtimme.

Pressa vätskan ur spenaten och grovhacka. Fräs trattisarna i smör.

Blanda spenat och svamp med ricotta, salt, peppar och riven muskot.

Grädda pannkakorna i smör. Bred ut en klick fyllning på varje och rulla ihop. Lägg dem i en ugnsfast form. Pensla med lite smält smör och strö över riven parmesan. Gratinera i 225 grader i 10 min eller tills de får fin färg.

Kalasgoda amerikanska pannkakor. Går hem i alla åldrar.

Blueberry Pancakes 2-4 portioner, 40 minuter

3 stora ägg

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl mjölk

1 rågad tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk nystött kardemumma

1 nypa salt

smör

150 g färska eller tinade blåbär

Till servering:

extra blåbär

yoghurt av grekisk typ

flytande honung

grovhackade pistaschnötter

Knäck äggen, häll vitorna i en torr skål och gulorna i en annan. Tillsätt mjöl, mjölk,

bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i skålen med gulorna och vispa till en tjock, jämn smet.

Vispa äggvitorna med en nypa salt till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ned skummet i den andra smeten. Det ska fortfarande vara fluffigt.

Hetta upp en stekpanna på medelstark värme. Tillsätt en klick smör och häll i en slev av smeten. Stek någon minut tills smeten stelnat. Strö på några blåbär, vänd och

grädda pannkakan gyllenbrun på andra sidan med.

Upprepa tills smeten är slut. Servera med extra blåbär, en klick yoghurt, honung och pistaschnötter.

Mer läsning

Annons