Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cupcakes att äta med ögonen

Cupcakes är det hetaste på kakfronten. Lika fina att titta på som goda att äta. Själva garneringen är halva nöjet.

Annons

PÄRONCUPCAKES MED MINTCHOKLADHär har jag skapat en cupcake inspirerad av den gamla 1970-talsdesserten varma konserverade päronhalvor med smält After Eight.

Cirka 12 stycken, 45 min

100 g smör

1 dl mjölk

1 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

3 ägg

2 dl strösocker

1 burk konserverade päron à 415 g, avrunna och tärnade

1 tsk kanel

1 tsk citronsaft

ev mintchoklad

Topping:

200 g philadelphiaost

1/2 tsk mintextrakt eller mintolja (finns i bakhyllan)

ett par droppar grön karamellfärg

1/2 dl florsocker

1 dl vispgrädde

färsk mynta och/eller chokladdekor

Smält smöret och blanda med mjölk. Blanda mjöl, kakao och bakpulver.

Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta ned mjölblandningen lite i taget under långsam vispning. Tillsätt smör och mjölk och vispa försiktigt ihop till en slät smet.

Ställ dubbla cupcakes- eller muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten i formarna.

Blanda pärontärningarna med kanel och citronsaft. Lägg några tärningar mitt i varje form. Stick eventuellt även ner bitar av mintchoklad. Grädda i 175 grader i 20–30 min.

Gör toppingen: Vispa philadelphiaost, mintextrakt, karamellfärg och florsocker. Tillsätt lite grädde i taget och vispa ihop till en fluffig kräm.

Spritsa eller bred på toppingen på muffinsen. Dekorera med färsk mynta och/eller chokladdekor.

CITRONCUPCAKES MED BLÅBÄR 9 stycken, 45 min

100 g smör, rumsvarmt

100 g philadelphiaost, rumsvarm

2 tsk rivet citronskal

1 tsk citronsaft

1 1/2 dl strösocker, gärna finkornigt

2 ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl frusna eller färska blåbär

Topping:

1 dl lemon curd

1 tsk rivet citronskal

1 tsk citronsaft

200 g philadelphiaost

1/2 dl florsocker

1 dl vispgrädde

bär, strössel eller annan dekor

Vispa smör, philadelphiaost, citronskal och citronsaft, socker och ägg till en slät och fluffig smet.

Sikta i mjölet blandat med bakpulver lite i taget under omrörning, gärna på lägsta hastigheten på elvispen.

Placera nio dubbla cupcakes- eller muffinsformar i en muffinsplåt och fyll till två tredjedelar med smet. Strö över blåbären.

Grädda i 160 grader i cirka 25–30 min eller tills de känns fasta på ytan. Låt svalna några minuter och ställ sedan på ett galler.

Gör toppingen: Vispa lemon curd, citronskal och citronsaft, philadelphiaost och florsocker. Tillsätt lite grädde i taget och vispa ihop till en fluffig kräm. Låt den gärna stå kallt en stund.

Spritsa eller bred ut toppingen på muffinsen. Dekorera med bär, strössel eller annan fin dekor.

SAFFRANCUPCAKES MED TRANBÄR OCH MANDELTOPPINGFina saffransgula cupcakes med mandelsmak och tranbär, lingon funkar också fint.

9 stycken, ca 45 min

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1 1/2 dl mjölk

1 brev saffran à 1/2 gram

125 g smör

2 dl socker

2 ägg

1/2 dl lemon curd

1 dl riven mandelmassa

1/2 dl torkade tranbär

Mandeltopping:

1 dl riven mandelmassa

1 dl philadelphiaost

1 dl vispgrädde

1/2 dl frysta eller torkade tranbär

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Koka upp mjölk och saffran. Låt svalna.

Vispa smör och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt lemon curd och saffransmjölk. Sikta ner mjölblandningen och tillsätt mandelmassan. Blanda försiktigt till en slät smet.

Ställ dubbla cupcakes- eller muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten i formarna och lägg torkade tranbär ovanpå innan de åker in i ugnen. Grädda i 200 grader i 20–25 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

Vispa mandelmassa och philadelphiaost med elvisp. Tillsätt lite grädde i taget och fortsätt vispa. Blanda ner tranbär och bred på toppingen.

Mer läsning

Annons