Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dillkokta kräftor

Annons

0 portioner

Det klassiska receptet för kräftfesten är att koka kräftorna med en generös mängd krondill. Skaldjur ska tillredas varsamt för att smaken inte ska gå förlorad. Koka därför inte kräftorna för länge och kyl dem snabbt.

Ingredienser för 1-2 kg färska kräftor

4-5 liter vatten

1-2 kg färska kräftor

40 gram havssalt/liter vatten

2 sockerbitar

ett rejält knippe krondill

1/2 flaska porter (kan uteslutas)

Skölj kräftorna noga i en hink. Koka upp ingredienserna och låt lagen koka tio minuter innan kräftorna läggs i.

Koka inte alla kräftor samtidigt eftersom de snabbt kyler det kokande vattnet. Ett tiotal kräftor åt gången är mer humant och dödar kräftorna snabbt. Koka kräftorna i 7-8 minuter. Lyft upp och lägg i ett annat stort kärl som rymmer hela kräftkoket. Upprepa tills alla kräftorna är kokta. Ta bort dillkvistarna från koklagen. Dillfröna får gärna vara kvar. Slå lagen över kräftorna. Ställ kärlet i kylbad i till exempel diskhon för att snabbt kyla kräftorna. Lägg i ett knippe fräsch krondill och låt kräftorna vila svalt över natten i lagen. Servera med rostat bröd och en god ost.

Använd ett lämpligt redskap när kräftorna ska flyttas mellan kärlen. Fingrar och händer ökar risken för ovälkomna bakterier i kräftorna.

Mer läsning

Annons