Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Focaccia med tre sorters ost och rosmarin

4 portioner, 45 min + 90 min jäsning

Annons

En annan sorts deg gjord med torrjäst, vilket är vanligt i Italien. Degen räcker till två-tre stycken, beroende på storlek. Överbliven deg går att frysa in. Ta bara lite mjöl i taget, du kan behöva mer eller mindre.

Deg:

3,5 dl ljummet vatten (40 grader)

1 påse torrjäst (12 gram)

1 3/4 dl olivolja + extra

1 msk salt

2 tsk socker

cirka 550 gram vetemjöl special (cirka 9 dl)

cirka 130 gram grahamsmjöl (cirka 2 dl)

Topping:

1 rödlök, tunt skivad

50 g gorgonzola

75 g getost

1 dl olivolja + extra

några kvistar färsk rosmarin

1 1/2 dl färskriven parmesan

flingsalt

nymalen svartpeppar

Häll upp ljummet vatten (40 grader, alltså lite varmare än vanligt) i en bunke. Tillsätt jästen och låt stå i 5 minuter tills det börjar bubbla lite.

Rör ned olja, salt och socker och blanda väl. Tillsätt de båda mjölsorterna och arbeta ihop till en smidig deg. Degen ska vara ganska lös, men ändå gå att jobba med. Ta mer mjöl om det behövs.

Häll upp lite olja i en bunke och vänd runt degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Dela i tre delar. Du kan frysa in överbliven deg om du inte vill använda den genast. Häll olivolja i botten av en rund kakform, cirka 24 centimeter, och tryck ut degen så att det är en liten glipa kvar till kanten. Låt jäsa i 30 minuter.

Gör små gropar här och där med fingertopparna. Fördela gorgonzola, getost och rödlök ovanpå. Ringla över olivolja. Strö över repad rosmarin, parmesan, flingsalt och peppar

Grädda i cirka 20-30 minuter i 200 grader.

Servera helst genast.

Mer läsning

Annons