Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammaldags äppelkaka

Annons

Till 1 kaka:

200 g smör

2 1/2 dl strösocker

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

4-5 syrliga äpplen

1 msk kanel

1 msk florsocker

3-4 msk veteströbröd

1. Smöra och bröa en rund form. Skala, kärna ur och dela äpplena i tunna klyftor. Krydda frukten med kanel och vänd runt.

2. Vispa rumstempererat smör med strösocker till en fluffig smet. Knäck ner äggen ett i sänder och arbeta ihop smeten så gott det går. Den blir inte helt slät, men det spelar mindre roll.

3. I en annan bunke blandas vetemjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten.

4. Tippa upp blandningen i den smorda och bröade formen. Tryck ner äppelklyftorna i kakan. Sätt in kakan på nedersta falsen i 175 graders ugn och grädda omkring en timme. Den färdiga kakan stjälps upp efter ett par minuter. Låt svalna och sikta därefter över florsocker.

God som kaffebröd eller dessert med vaniljsås eller vispad grädde. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons