Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gilla att grilla

Recepten för en lyckad grillkväll.

Annons

4 portioner, 20 minuter

Banana split á la Fredrik Redigerat recept ur Lyxlagat på Grillen (Grenadine)

100 g mörk choklad

2 msk stark espresso

1 dl vispgrädde

1 slurk utsökt whisky

2 bananer

2 msk rörsocker

vaniljglass

Låt grillen bli riktigt het. Värm varsamt chokladen i en tjockbottnad kastrull direkt på grillen. Den får dock inte koka, tänk på det. Vänd ned espresso, grädde och en liten skvätt whisky. Rör runt tills allt blandats till en fin, krämig sås. Vill ni ha den lösare, späd med lite mer grädde.

Dela bananerna på längden och strö ut rörsockret på snittytan. Grilla bananerna under lock med skalet nedåt tills sockret smält.

Lägg de varma bananerna på fyra assietter och ringla över ytterligare en skvätt whisky. Har ni en brylébrännare så är det livat och glatt att bränna av bananerna så att sockret karamelliseras något. Lägg på en kula glass och ringla över en stor mängd chokladsås.

4 portioner, 15 minuter + 2 timmar i kylen

Fredriks kalla potatis- och äppelsallad

2 dl crème fraiche

2 msk dijonsenap

1 msk flytande honung

4 salladslökar

2 röda, vackra äpplen

300 g kall kokt potatis

salt och svartpeppar

Blanda samman crème fraiche, dijon och honung i en stor bunke. Finhacka salladslökarna och rör ner dem. Spara gärna lite av det gröna till garnering.

Skölj och tärna era fina äpplen till små tärningar, 5-6 mm stora. Klyfta potatisarna och lägg allt gottis i bunken. Salta och peppra lätt och blanda sedan varsamt utan att mosa potatisklyftorna. Låt gärna anrättningen dra i kylskåpet en timme eller två.

4 portioner, 40 minuter + 4 timmars marinering.

Whiskymarinerad fläskfilé

Redigerat recept ur Lyxlagat på grillen (Grenadine).

1 kg fin svensk fläskfilé

Marinad:

2 msk Worcestershiresås

3 msk tomatpuré

2 msk whisky

1 msk farinsocker

1 riven gul lök

3 msk olja

Blanda ingredienserna till marinaden och koka upp. Låt puttra i några minuter. Dra sedan kastrullen från värmen och låt den svalna under omrörning.

Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över den kalla marinaden. Vänd runt så att köttet ligger väl inbäddat. Låt ligga svalt i minst 4 timmar. Vänd runt då och då.

Tänd grillkolen och njut av livet – i cirka 20 minuter.

Grilla köttet till fin färg runt om, sätt in en stektermometer mitt i köttet och vira in det i folie. Låt gå klart på indirekt värme (bredvid kolen, helst under lock). Det tar inte mer än cirka 15 minuter. När termometern visar 65 grader kan ni ta ut köttet från grillen och låta det vila i 10 minuter. Köttet bakas vidare något, så vid 70 grader är det perfekt. Skär upp det och servera omedelbart tillsammans med en krämig potatissallad.

Mer läsning

Annons