Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gladare påsk utan stress

Annons

PROVENÇALSKA ÄGGHALVOR6 portioner, 15 minuter

Enkelt och aptitligt sätt att servera påskens ägg.

6 kokta ägg

1-2 kokta potatisar

1/2 dl majonnäs

3 sardellfiléer, finhackade

5-10 svarta oliver, finhackade

2 msk hackad bladpersilja

1 vitlöksklyfta, riven

svartpeppar

flingsalt

Skala och dela äggen i halvor, gröp försiktigt ut gulorna och mosa dem. Mosa potatisen med gaffel och blanda med majonnäs, sardeller, oliver, bladpersilja och vitlök. Smaksätt med peppar.

Fyll ägghalvorna med blandningen. Toppa med extra persilja och flingsalt.

ÖRTBAKAD LAXSIDA MED SMÖRSLUNGAD POTATIS, SIDFLÄSK OCH SOCKERÄRTER6 portioner, 45 minuter

Lättlagad festfisk som sköter sig själv i ugnen. Den goda potatisen passar även till kött.

Fisken:

2 krukor färsk basilika

1 dl plockad bladpersilja

5 kvistar mejram eller salvia

1/2 dl pinjenötter

1 dl färskriven pecorino

1 tvättad citron

1-2 vitlöksklyftor, skalade o skurna i bitar

cirka 1 dl olivolja

salt

nymalen svart- eller vitpeppar

1,2 kg färsk laxsida

8-10 körsbärstomater på kvist

Potatisen:

150 g rökt sidfläsk

1 kg delikatesspotatis eller färskpotatis

1 liten knippa dill

150 g sockerärter

2 msk smör

1 tvättad citron

flingsalt

nymalen svartpeppar

Ev tillbehör:

3 dl yoghurt av grekisk typ

1-2 msk riven pepparrot

salt

Börja med örtpeston till laxen: Mixa hastigt basilika, persilja, mejram, pinjenötter (spara några till dekor), ost, rivet citronskal och vitlök. Tillsätt olivoljan i en stråle tills det blir en krämig och lagom tjock röra. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.

Lägg laxen på bakplåtspapper i en långpanna. Bred peston över laxen och lägg kvisttomaterna vid sidan.

Skär bort svålen på fläsket och strimla resten. Knaperstek på medelvärme i stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper och ställ sedan åt sidan. Hit kan du förbereda.

Värm ugnen till 125 grader.

Ugnsbaka laxen tills den får en innertemperatur på 58 grader (tiden beror på hur tjock laxen är). Låt vila en stund innan serveringen. Dekorera med de sista pinjenötterna.

Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten med några dillstjälkar. Häll i sockerärterna när det återstår någon minut.

Häll av kokvattnet. Tillsätt smör, rivet citronskal och hackad dill. Skaka kastrullen. Tillsätt fläsket och blanda försiktigt. Lägg upp potatisen i en skål, strö över lite flingsalt och peppar.

Servera fisken med den smörslungade potatisen och eventuellt yoghurt smaksatt med pepparrot.

Tips! Potatisen kan förkokas och värmas med fisken i ugnen.

SAFFRANMUFFINS MED VALNÖTTER OCH LINGONGRÄDDE9 stycken, ca 40 min

Påskgul enkel avslutning. Valnötter och saffran är en grym kombo.

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1 1/2 dl mjölk

1 brev saffran à 1/2 gram

125 g smör

2 dl socker

2 ägg

1/2 dl lemon curd

2 tsk citronsaft

1 1/2 dl grovhackade valnötter

Dekor:

extra valnötter

kokosflingor

påskgodis eller färska bär

Lingongrädde:

3 dl vispgrädde

1 dl rårörda lingon

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Koka upp mjölk och saffran. Låt svalna.

Vispa smör och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt lemon curd, citronsaft och saffransmjölk. Sikta ner mjölblandningen och tillsätt valnötterna. Blanda försiktigt till en slät smet.

Ställ dubbla muffinsformar eller silikonformar i en muffinsplåt. Fördela smeten i formarna. Strö över kokosflingor och valnötter. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

Vispa grädden och blanda med lingon utan att det blir helt slätt.

Dekorera muffinsen med påskgodis eller bär. Servera med lingongrädde.

Mer läsning

Annons